fallback

Стрес тестовете в Европа няма да се отразят на банковия сектор у нас

"Таванът на лихвите е закъсняла реакция на проблем, чийто корени са другаде", смята управителят на СИБАНК Петър Андронов

11:24 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въведеният таван на лихвите за потребителските кредити е закъсняла реакция и е грешно лечение на проблем, чийто корени трябва да се търсят другаде, заяви в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air изпълнителният директор на СИБАНК Петър Андронов.

„Тази промяна в закона определено беше изненада и заради нея някои клиенти ще загубят достъпа си до кредитиране. Затова през последните години трябваше да се работи за развиване на кредитната култура на клиентите и освен това да се изгради административен капацитет за защита на потребителите, за да бъдат сравнително изгладени тези промени и те да не бъдат толкова резки и изненадващи”, коментира Андронов.

Друга промяна, която влиза в сила, е отмяната на някои такси, включително и тези за предсрочно погасяване на ипотечните кредити.

„Отменянето на тези такси като цяло е добро за потребителите и ще има почти мигновенен ефект върху рефинансирането на кредити. По този начин на клиентите се дава възможност да изберат най-изгодните ценови условия.

От друга страна обаче трябва да е ясно, че преференциите ще станат нелогични и банките ще ги ограничат, така че няма да има такова разнообразие от оферти. Определено ще има известно затруднение за банките и те ще загубят приходи, но нека оставим пазарът да регулира отношенията между банките и потребителите”, отбеляза той.

„Делът на големите европейски банки в България е нищожен, така че не мисля, че те имат основания за изтегляне на капитали оттук. Освен това за стрес тестовете се знае отдавна, пък и банките в България като цяло са печеливши, затова не би трябвало да има съществени ефекти върху банковия сектор у нас”, заяви банкерът с оглед на затяганите от страна на ЕЦБ регулации преди провеждането на стрес тестове на банките в еврозоната.

През 2014 г. се очаква положителна тенденция в кредитирането към големите фирми, в рамките на едноцифрен ръст, като е възможно да бъде достигнат и двуцифрен. "След това идват средните и  малките фирми и накрая гражданите, които ще са готови да рискуват, едва когато има спокойствие и устойчивост, но това е обичайно за съживяването на икономиката", прогнозира Андронов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
fallback