fallback

Преглед на печата за 1 април

07:44 | 01.04.14 г.

Състезанието за третата линия на метрото започва

В. Капитал Daily

Общинското дружество "Метрополитен" започва изпълнението на третия и последен засега лъч на метрото. Компанията обяви една от най-големите поръчки в тунелното строителство - за избор на изпълнители на първия централен етап от подземната железница - между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Житница" в кв. "Красно село". Целият лъч се очаква да бъде завършен до 2018 г., а преди близо година беше утвърден идейният проект.

По предварителни оценки само стойността на обявеното подземно съоръжение ще надхвърли 400 млн. лв., а на целия метродиаметър – 1.4 млрд. лв., като за финансирането Столичната община отново разчита на европейската оперативна програма "Транспорт". В края на май месец (29 май) ще станат ясни потенциалните кандидати за първия етап от отсечката.

Българско-американска софтуерна компания привлече 1.9 млн. долара инвестиция

В. Капитал Daily

Българско-американска стартираща компания привлече 1.9 млн. долара инвестиция. Дружеството се казва Rifiniti и разработва специализиран софтуер, който помага на бизнеса да използва офис пространството си по-оптимално. Това съобщиха от самата компания, която е е базирана в Бостън, но разработката на продукта се прави в София.

Началото на проекта е дадено през 2012 г., като той се разработва в един от големите американски акселератори в САЩ - Mass Challenge, през миналата година, където Rifiniti е сред 26-те финалиста миналата година. Основателите на проекта са българката Ирина Младенова и американецът Майкъл Грести, които използват богатия си опит в областта на недвижимите имоти, за да създадат продукт, който ще помогне на бизнеса по-оптимално да управлява офис пространството си.

Държавата е готова да даде 670 млн. лв. от данъци на общините

В. Сега

75% от 264-те общини у нас биха получи допълнителни приходи между 100 хил. лв. и 2.5 млн. лв., ако 3% от данъка върху доходите на жителите им се връща обратно в градовете, а не влиза в държавната хазна. Сумите не изглеждат големи, но са значителни като дял в данъчните постъпления на кметствата - за 230 от тях ръстът в приходите от данъците ще е с над 50%, а за девет - с над 300%.

Това показва анализ на териториалното разпределение на данъка върху доходите на физическите лица, изготвен от финансовото министерство и сдружението на общините. Засега централната и местната власт имат принципно съгласие още от догодина част от плоския данък да остава в общините, като предложенията са частта да е 3 или 2%.

Абитуриентите едва се справят с математиката

В. Сега

Българските дванадесетокласници едвам прехвърлят "летвата" по математика. Това показват данните от проведеното през януари анонимно изследване по математика, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Средният резултат на завършващите е 17.77 т. при максимален брой 34 т., съобщи МОН. Това означава, че успеваемостта на учениците, които само след месец и половина ще се явят на матура, е 52.28%. В изпита се включиха 15 111 ученици от всички видове училища и всички области на страната.

"Газпром" и Coca-Cola плащат пенсиите ни

В. Стандарт

С печалбите на големи световни компании ще се изплащат част от пенсиите на българите, които се осигуряват в частни фондове. От отчетите на дружествата става ясно, че почти всички инвестират в именити международни дружества част от събраните средства от вноските на хората за втора и трета пенсия. Официалните документи на редица универсални, професионални и доброволни пенсионни фондове показват, че в инвестиционните им портфейли присъстват акции на компании с висока ликвидност като Coca-Cola, "Газпром", OMV, PepsiCo, General Electric, Hewlett Packard, Deutsche Telekom, BMW, Total, Lufthansa и много други.

Прави впечатление, че инвестициите в акции са предимно в дружества от хранително-вкусовата промишленост, финансовия сектор, фармацевтичната промишленост, добива на нефт и газ и ИКТ, където обикновено вложенията се смятат за най-сигурни и шансовете за добра печалба сериозно надвишават рисковете от загуба. Което в крайна сметка е добре за осигурените граждани във фондовете, чиито средства ще получат по-висока доходност.

Нови правила за акредитация на вузовете

В. Новинар

Нови правила за акредитиране на университетите ще бъдат приложени от следващата година. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова по време на посещението си във Варна. По думите й при оценяването на учебния процес ще се вземат предвид няколко основни показатели. Един от тях е броят на преподавателите на основен договор, както и развитието на научната дейност в университетите. Изключително важни ще са и публикациите на преподавателите в специализирани издания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 20.08.22 г.
fallback