fallback

Проектът "Южен поток" ще разкрие 5 хил. работни места

С близо 300 млн. евро повече ще са средствата по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"

18:18 | 31.03.14 г.

Чрез проекта "Южен поток" ще се разкрият над 5 хиляди работни места в най-бедния регион на страната Северозападна България. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на работна среща в Габрово с представители на местния бизнес.

Той посочи, че проектът е необходим на страната, защото наред с новите работни места ще имаме сигурност за доставките на природен газ, предаде БТА.

По проекта, реализиран на територията на страната, ще работят изцяло български фирми, допълни министърът, а инвестицията ще е около 3 милиарда лева. По думите му това не е единственият голям инфраструктурен проект, на който правителството дава предимство - с Азербайджан е подписан договор за доставката на един милиард кубически метра газ от Каспийско море, а реализацията се очаква през 2019 година.

Стойнев коментира и доставките на газ, като заяви, че на този етап българските предприятия не трябва да се притесняват от тяхното спиране - предприети са действия, свързани с находището в Чирен, сключен е договор с Гърция за 3 млн. куб. м. газ дневно.

"Подписан е меморандум с Турция за реализация на интерконектна връзка, а в началото на юни ще стане възможно да се доставя газ и през Румъния. Тези алтернативни варианти не могат да заместят доставките от Русия", обясни още енергийният министър.

По време на посещението си в „АМК Задвижваща и управляваща техника“ ЕООД в Габрово Стойнев каза още, че държавата трябва да подкрепя машиностроенето, високите технологии, инженеринговата и развойна дейност, защото без тях не можем да имаме устойчив икономически растеж. За реиндустриализацията е важно развитието на технологичното машиностроене, посочи икономическият министър.

Стойнев коментира, че няма притеснения по казуса "Карадере". Ще се радвам, ако прокуратурата по-бързо разгледа сигнала, заяви той.

С близо 300 милиона евро повече ще са средствата, отпуснати на страната ни по новата оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" за новия програмен период, съобщи на работната среща Любомир Ганчев, експерт в министерството.

72 на сто от средствата ще бъдат използвани за иновации и за модернизация на процесите и технологиите в предприятията, 25 на сто ще са за енергийна ефективност в икономиката, а 3 на сто ще са за техническа помощ и за подобряване на управлението на оперативната програма, припомни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
fallback