fallback

ГЕРБ видя риск от спиране на средствата по ОП "Околна среда"

От партията алармираха, че това може да се случи, ако до май правителството и ЕК не постигнат споразумение на размразяване на средствата

17:31 | 30.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

1,5 млрд. лева за разплатени проекти по оперативна програма “Околна среда” може да не бъдат възстановени от Брюксел, алармираха от ГЕРБ. Това може да се случи, ако до май правителството Европейската комисия (ЕК) не постигнат споразумение за размразяване на средствата.

Според ГЕРБ, ако се стигне до сценарий, при който има пълно спиране на европейските субсидии за екопроекти, те могат да бъдат отблокирани най-рано през пролетта на 2015 г.

Утре изтича крайният срок, в който ЕK трябва да признае разходите по проектите, платени със средства от държавния бюджет.

От партията обясниха, че това означава, че “минимум 2 млр. лева са под риск”. Сумата вече е блокирана и невъзстановена за държавния бюджет, което с натрупване в този период може да се превърне в голяма сума.

В края на миналата година европейските средства бяха спрени от Брюксел, тъй като имаше съмнения при провеждането на обществените поръчки. На правителството беше даден срок от половин година, за да отстрани нередностите. Направените проверки пък установиха сериозни пропуски.

За Bulgaria On Air от Министерството на околната среда и водите заявиха, че в момента водят преговори с ЕК. Според тях опасенията на ГЕРБ са неоснователни и съвсем скоро ще се реши дали средствата ще бъдат отблокирани.

Ако програмата не бъде размразена, опозицията изчисли, че освен платеният милиард и половина, ще трябват поне още толкова средства, което значително ще натовари бюджета. Според ГЕРБ така България ще тръгне по пътя на свръхдефицитите и ще надхвърли критичните 3%.

При подобен сценарий се спират парите по всички оперативни програми, уточниха от партията. Според тях единственият изход от ситуацията е страната да поиска от ЕК финансова корекция.

Опозицията алармира още и за масова чистка в екоминистерството. От ГЕРБ заявиха, че 50 служители са били уволнени без предизвестие, под предлог за преструктуриране. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
fallback