fallback

Войната за ЦИК

Заради казуса с членовете на комисията прехвърчаха искри и между верните досега партньори БСП и ДПС

12:45 | 30.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Втора седмица страстите около избора на членове за новата Централна избирателна комисия не стихват и валят взаимни обвинения между партиите. Според Избирателния кодекс при назначаването на членове на ЦИК се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. Освен това на по един свой член имат право партиите и коалициите, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени - НДСВ и Синята коалиция.

Един акт на президента Росен Плевнелиев обаче се оказа в основата на сериозен скандал със ситуирането на комисията.

Завръзката

На 20 март 2014 година Плевнелиев издаде указ, с който назначи 15 членове на комисията. Пред медиите той беше категоричен, че си е свършил работата и сега очаква от Народното събрание да назначат останалите четирима души, които да попълнят състава на комисията.

Президентът обаче назначи шестима членове от квотата на ГЕРБ и само двама от ДПС. По сметките на управляващите обаче членовете на ГЕРБ трябва да са петима, а на ДПС – трима. Разминаването идва от тълкуването на текст от новия Изборен кодекс. Според авторите на законопроекта съотношението на членовете в комисията трябва да бъде изчислявано без ръководството на органа или с други думи – в ЦИК има 15 души членове и четирима души – ръководство.

Мотивите на Росен Плевнелиев да не се съгласи с това твърдение е, че комисията не е двукамарна – в нея участват 19 души, които работят заедно, по един и същи начин.

Отговорът дойде незабавно от управляващите, които приеха ръководство от трима души – председател, заместник и секретар, с което лишиха ГЕРБ от зам.-председателско място. При гласуването БСП и ДПС не подкрепиха кандидатурата на Маргарита Златарева, издигната от ГЕРБ.

18 или 20 членове

Междувременно лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан се срещнаха на съботно кафе в Кърджали. Последвалите действия не оставят съмнения, че воденият разговор е засегнал именно броя на мандатите в Централната избирателна комисия.

Последва първата явна индикация за разбирателството на двете партии - при прегласуване за избор на заместниците на Ивилина Алексиева, с гласовете на ГЕРБ и ДПС кандидатурата на Златарева беше одобрена.

Обаче ДПС все още остава без трети мандат. От движението самоотвержено приеха това положение, а лидерът Лютви Местан изчете от парламентарната трибуна изявление, според което несправедливото положение трябва да тежи „на съвестта на обединителя на нацията, и не само на неговата“.

Щрих в картината довнесе ГЕРБ, внасяйки в деловодството на парламента законодателна инициатива за промяна в току-що одобрения Избирателен кодекс. В него авторите, сред които Цецка Цачева, предлагат съставът на ЦИК да бъде от 18 членове, а не от 19,  като за да се запази съотношението на партиите в 42-то Народно събрание, ГЕРБ ще има седмина членове, БСП – шестима, ДПС – трима, а Атака – двама. В същото време партиите с депутати в Европейския парламент ще имат по един „плаващ“ член – техните места ще бъдат допълнителни и няма да са част от мандатите на своеобразното ядро от 18 членове.

Ако двете партии не излъчат европейски депутати, техните мандати ще паднат.

От декларацията на Лютви Местан става ясно още, че на консултации при Плевнелиев от движението са предложили същата схема. Лидерът на ДПС заяви още, че неговата партия няма да внася законодателни промени, но пък не коментира дали ще подкрепи чуждо предложение.

Категорична засега е позицията на БСП – те не искат и не виждат основание за промяна на броя на членовете, а в момента се готвят да сезират Конституционния съд с мотива, че указът на президента е незаконосъобразен. В това си действие социалистите имат подкрепата на депутатите на Атака. Нагласа има и ДПС, защото тяхната позиция е, че президентът е нарушил Изборния кодекс.

Разривът на коалицията?

Интересното е сега дали кризата ще остави дълбоки белези в отношенията между двете партии, издигнали правителството на Пламен Орешарски, или позицията на движението по повод жалбата в съда може би е в състояние да изглади недоразуменията.

Заради споровете около състава на ЦИК прехвърчаха искри и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев публично се оплака от изявления на социалисти за „преяждане с власт“ от страна на движението. Това всява анти-ДПС настроения в обществото, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
fallback