fallback

Бизнес климатът се е подобрил през март

През първите три месеца на 2014 г. БТПП не вижда сигнали за значително оживление, а от БСК гледат по-оптимистично на 2014 г.

16:07 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Показателят за бизнес климата се е покачил през март с 1,2 пунтка, отчита анкетата на Националния статистически институ (НСИ).

Положителните нагласи на строителния бранш и на търговците на дребно раздвижиха бизнес активността през месеца, след като през февруари тя остана статична. Бизнесът посрещна оптимистично новата година, но явно все още изразява колебания през първото тримесечие.

През март предприемачите в промишлеността са по-песимистични, а нагласите на тези в сферата на услугите остават същите като през февруари. Анкетираните и в двата сектора посочват, че несигурната икономическа среда и недостатъчното вътрешно търсене продължават да са основните фактори, които пречат за развитието на бизнеса им.

„Гледаме по оптимистично на 2014 г. Очакванията ни са породени от сигналите от края на 2013 г. Свидетели сме на раздвижване в индустрията, при поръчките. Въпросът обаче е дали това е една трайна тендеция“, коментира за Investor.bg заместник-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев.

„Строителството се оказа по-тревожният сектор, тъй като продължи спада си през 2013 г. Това ни спираше да сме по-оптимистично настроени като цяло. Но в началото на тази година обаче е положителен знак, че строителството се движи добре. Видяхме ръстове в сектора през януари“, сподели Колев относно нагласите на мениджърите в сектора.

„Очакваме раздвижване и на пазара на труда. Увеличават се обявите за нови работни места на фона на пиковата безработица. Но проблемът с високата безработица ще се реши най-късно въпреки раздвижването на икономиката. Пролетните месеци са периодът за набиране на сезонни кадри в селското стопанство, в туризма. Но знаем, че това е временна заетост“, каза зам.-председателят на БСК, допълвайки, че безработицата също ще повлияе на бизнес климата.

„Износът върви добре, стига основните ни търговски партньори да нямат проблеми. Разбира се, проблеми има и в отделните сектори. В енергетиката нещата са неясни и остават неразрешени. Цените не са трайно регулирани, а това е знак за непредвидима среда. По този начин пред инвеститорите изникват редица неизвестни“, продължи Колев за състоянието на отделните сектори.

„Положителен сигнал за бизнес климата може би е фактът, че делът на лошите фирмени кредити не нараства. А това е един показател за състоянието на фирмите. Но е факт и че те държат 17 млрд. лв. под формата на депозити в банките. Не трябва да бъдат обвинявани банките за достъпа до финансиране, а несигурната среда. Като цяло вярвам, че през следващите месеци посоката ще се обърне“, завърши оптимистично Камен Колев.

„В първите три месеца на годината не откриваме сигнали, които показват значително оживление сред бизнеса“, смятат от Българска-търговско промишлена палата (БТПП). „Макар и да има известен напредък в мерките по облекчаване на бизнеса, все още фирмите са изправени пред излишни бюрократични тежести. Прогнозите за икономически растеж през годината остават в рамките на 1,6%-1,8%, което за България е един скромен и нисък ръст.“

„Лекият ръст на безработицата през януари (13,1% спрямо 13% през декември 2013 г.) е показател за продължаващите ограничени възможности за наемане на служители. Наблюденията на БТПП показват, че винаги, когато минималната работна заплата се увеличава по административен път (без да се взема предвид ръста на икономиката и на производителността на труда), безработицата расте и то сред най-нискоквалифицираната част“, споделят от БТПП за състоянието на пазара на труда и общата икономическа ситуация в първите три месеца на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
fallback