fallback

Политически проблеми застрашават "Южен поток"

Проектът е най-скъпият за Европа, което също е пречка за реализацията му, сочи доклад на Лабораторията за управление на риска

14:56 | 26.03.14 г. 1

„При "Южен поток" има много политика“, което означава, че без политическо решение газопроводът няма да бъде реализиран, коментира по време на дискусията "Бъдещето на природния газ" енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. Той очаква до месеци ЕК да направи "силно и радикално усилие за намаляването на енергийната зависимост от Русия", което също да постави спънки пред реализацията на проекта.

Припомняме, че по-рано днес енергийният министър Драгомир Стойнев представи проекта като важен за България и Европа. Той ще динамизира икономиката ни и ще помогне за развитието на най-бедния регион - Северозападна България, категоричен беше още Стойнев.

За Василев обаче е несериозно да се говори за икономически ползи за населението от това, че газопровод ще мине през територията на най-бедния регион в страната. "Северозападна България е извадила късмет с шистов газ", коментира експертът и допълни, че добивът му би донесъл икономически ползи.

Реализацията на "Южен поток" е поставена под въпрос и заради високата цена, посочи Виктор Аврамов от Лабораторията за управление на риска към Нов български университет. Изграждането на българското трасе ще струва 4,1 млрд. евро (с ДДС), което го прави най-скъпия газопровод в Европа. БЕХ ще трябва да плати половината от тази сума, допълни Аврамов и посочи още, че за проекта се използват и пари от държавния бюджет - 191 млн. лева, отпуснати за увеличаване на капитала на проектната компания "Южен поток - България".

Прогнозите на лабораторията са, че с по-голяма вероятност "Южен поток" няма да бъде реализиран. Основание за тези очаквания са и изявления на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. "Аз няма да ускоря проекта, той ще бъде забавен", е обяснил той пред Die Welt. 

При това положение "Газпром" ще търси компенсации и ако исканията му бъдат удовлетворени, това ще разклати още повече финансовото състояние на Българския енергиен холдинг (БЕХ). От друга страна обаче спирането на "Южен поток" ще ускори реализацията на алтернативните източници на природен газ.

Ако "Южен поток" бъде реализиран пък, съществува риск от невъзвръщаемост на инвестициите - България ще получава транзитни такси само при пълен капацитет на тръбите, а практиката показва, че това рядко се случва, коментира още Аврамов. Не бива да се пропуска и вероятността от санкции от ЕК, ако не бъдат изпълнени европейските изисквания.

Москва отказва да потърси изключение от правилата за "Южен поток", обясни и бившият енергиен министър Трайчо Трайков. "Тук е разликата със "Северен поток", за който беше признато, че не се изпълняват изискванията", коментира той и допълни, че този път Русия не желае да признава, че европейското законодателство важи за този проект.

Дерогация можеше да се поиска от европейски държави, участващи в проекта - България, Унгария или Италия, припомни още бившият депутат от 41-то Народно събрание Иван Иванов. Според него това не е станало, защото е трябвало да бъде представена цялата документация и изпълнителите да обяснят защо 1 километър от "Южен поток" струва над 7 млн. евро, което е най-високата цена за подобна инфраструктура в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
fallback