fallback

БСП е против санкции за Русия заради икономическите последствия за страните от ЕС

България не бива да заема крайна позиция, смята Янаки Стоилов

11:26 | 26.03.14 г.

Последствията за България от влошаване на ситуацията в Украйна както по икономически причини, така и заради българската общност там, ще са по-тежки, отколкото за други страни в ЕС.

За това предупреди депутатът от БСП и председател на парламентарната външна комисия Янаки Стоилов.

Той представи от парламентарната трибуна позицията на левицата за кризата в Украйна, според която не е достатъчно да бъдем резервирани към налагането на икономически санкции, а трябва да поддържаме позицията такива санкции да не се налагат, тъй като те ще доведат до икономически последствия за страните на ЕС и ще засегнат реализацията на важни енергийни проекти.

Стоилов настоя, че България не бива да заема ничия крайна позиция и да проявява сервилност.

Отдаваме приоритетно значение на постигането на трайна стабилизация в Украйна и недопускането на нови прояви на насилие, като се урегулират всички въпроси, посочи той.   "Не приемаме подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна при смяната на властта. Обявяваме се срещу засилването на крайни националистически, крайнодесни и неофашистки групи в Украйна”, каза Стоилов.

Той призова за намиране на политическо решение на кризата, постигнато по мирен път. "Очакваме политика по приобщаване и настояваме за гаранции на правата на малцинствените групи в Украйна", каза още зам.-председателят на БСП.

Според него България би имала възможност да играе много по-активна роля както в политиката на ЕС, така и в диалога с Крим, но това може да стане само ако има силна позиция на българските институции.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 19.08.22 г.
fallback