fallback

Минчо Спасов: Трябва да се ускори изграждането на интерконекторните връзки

България има пълно основание да се притеснява за икономическото си бъдеще, ако застане срещу Русия, твърди юристът

10:36 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор

„Трябва да се ускори изграждането на интерконекторните връзки. Само това ще покаже каква е позицията на България относно Украйна. Подобна стъпка е в национален интерес и може да обедини всички политически сили около една обща кауза“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов.

Според него страната ни има пълно основание да се притеснява за икономическото си бъдеще, ако застане срещу Русия в казуса с Украйна.

„Също така е много притеснително изказването на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, че ще затвори проливите за руски товарни кораби. В това изказване има дълбок смисъл", коментира Спасов и допълни, че подобна стъпка Анкара има право да направи, само ако е в състояние на война. 

"От друга страна, ако те си позволят тази мярка за руски кораби, могат в един момент да решат да затворят Босфора и за български“, коментира още експертът. 

Припомняме, че след кризата с доставките на природния газ през 2009 година беше взето решение за изграждане на редица газови връзки. Преди седмица премиерът Пламен Орешарски обяви, че предстои в края на този месец да влезе в действие една от тях - тази с Румъния.

Все още обаче не е започнало строителството на останалите връзки, макар и премиерът да увери, че се ускоряват плановете за изграждане на нова връзка с Гърция, респективно свързването с Трансадриатическия южен газопровод.

„В разговори сме с Турция за изграждането на интерконекторна връзка с Турция. Ще се изгради такава връзка и със Сърбия, с което мисля, че ще диверсифицираме или ще създадем предпоставка за диверсифициране на газовите източници“, обясни още Орешарски.

Преди две седмици и представители на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" бяха на посещение в Турция за подготовка на споразумението за изграждането на интерконекторната връзка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
fallback