fallback

Преглед на печата за 24 март

07:36 | 24.03.14 г.

Държавата ще подкрепя по-малки производствени инвестиции

В. Капитал Daily

Компаниите от преработващата промишленост ще получават по-лесно сертификати от Българската агенция за инвестиции (БАИ), с които им гарантира по-бързи процедури. За новите производствени предприятия нужната минимална инвестиция се намалява наполовина. По-ниски прагове се предвиждат и за проектите за развитие на индустриални зони и технологични паркове. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите.

Компаниите, които кандидатстват за сертификат, ще получават и специално удостоверение от агенцията, което трябва да им осигури съдействието на различните институции за изпълнението на проекта.

Продава се шестият мобилен оператор

В. Капитал Daily

Някъде около 35-36 млн. лв. За толкова пари в момента можете да си купите шестият мобилен оператор в България. С уговорката, че всъщност той не съществува, а в сумата влиза само лицензът за изграждане на мрежа. Не че има опашка от кандидати. Но пък активност в презентиране на проекта пред евентуални инвеститори не липсва. Особено в последните два-три месеца.

Според отлично осведомени източници на "Капитал" от сектора реални основатели и притежатели на мистериозната компания са бившият председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков и бившият министър на промишлеността в кабинета на Димитър Попов Иван Пушкаров.

И военната полиция ще може да следи и подслушва

В. Сега

Роенето на службите за сигурност в държавата продължава с пълна сила - Министерството на отбраната (МО) също ще има контраразузнаване, ще може да подслушва, проследява и да има свои нещатни агенти. Това става ясно от проектопромени в закона за военната полиция.

Тази стъпка на управляващите противоречи на обещанията, с които дойдоха на власт - че ще съберат спецслужбите на едно място, вместо всяко ведомство в сектора за сигурност да си има свои. Идеята беше всичко, свързано с контраразузнаване, подслушване и антитероризъм, да се случва на едно място - в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).  Точно затова в нея се вля и Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която преди това беше в МВР. Там беше преместено и военното контраразузнаване.

"Топлофикация" няма да спира парното, още било студено

В. Сега

Столичната "Топлофикация" засега няма да спира парното, защото не е достатъчно топло, съобщиха вчера от пресцентъра на дружеството. По закон официалният край на отоплителния сезон се обявява, ако има три последователни дни със средноденонощна температура над 12 градуса по Целзий и дългосрочна прогноза за трайно затопляне. Според данните на метеоролозите обаче нито едно от двете условия още не било изпълнено.

Българите се жалват най-често от английски и германски търговци

В. Сега

Българите, пътували зад граница, най-често се оплакват от измами на английски, германски и френски търговци, които са ги подвели за дадена стока или услуга. Това показват данните на Европейския потребителски център (ЕПЦ). В него през 2013 г. са подадени общо 680 жалби. Около 80% от тях са от български граждани. Оплакванията срещу фирми от Обединеното кралство са почти 30%, тези към Германия са над 15 на сто, следвани от жалби срещу френски и унгарски компании с по 10 на сто.

Рекордни продажби на нови автомобили

В. Стандарт

След първите положителни сигнали за родния пазар на нови автомобили през януари тенденцията сериозно се засилва през февруари. През 2013 г. продажбите на нови коли у нас отчетоха съвсем лек спад, но както прогнозираха и редица вносители, се задържаха близо до нивото от предходните години - около 20 хил. автомобила. През януари пазарът леко се раздвижи и отчете ръст от 1,3% спрямо първия месец на 2013 г. Февруарските продажби обаче буквално изстрелват резултатите на едно от най-високите места в целия ЕС. Продадените през февруари нови автомобили у нас са 1520, което е с 32,5% повече спрямо февруари 2013 г., сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA).

18 региона се рекламират като туристически дестинации

В. Новинар

35 български общини от общо 18 региона вече са заявили, че ще участват в тазгодишното издание на Международното изложение „Културен туризъм”. То ще се проведе от 10 до 13 април във Велико Търново. Изложението има вече едно десетилетие история и се е утвърдило като единствения специализиран форум за културен туризъм в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 05.09.22 г.
fallback