fallback

ЕРП-тата не са подавали заявления за неплатени пари от НЕК

Дали има основания за поскъпване на тока ще стане ясно едва след 31 март, когато дружествата подадат своите заявления, обясни шефът на ДКЕВР Боян Боев

19:55 | 21.03.14 г.

„Нямам информация електроразпределителните дружества да са подавали заявления за неплатени суми от Националната електрическа компания (НЕК)”, коментира председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Боян Боев пред журналисти.

„Ясно е, че има има некомпенсирани разходи, но нека ЕРП-тата спазят процедурата и да ги опишат в заявленията какви са”, коментира още той и обясни, че крайният срок за това е 31 март. Едва след това регулаторът ще може да види, че дали има и основания за повишаване на цената на тока.

Председателят на ДКЕВР обаче не уточни какви задължения има НЕК към електроразпределителните дружества. Заради спрените пари обаче държавната компания не е могла да плати на производители на електричество.

„Не може един участник на пазара да изземва нашите функции”, обясни още той и припомни още, че неплатени средства  се изискват чрез енергийния регулатор, както е направила НЕК. Никой не е инициирал процес за задълженията на НЕК, така че няма как да се иска и лиценза на НЕК заради задължения.

Боев беше категоричен, че процедурата за отнемане на лицензите не застрашава доставките. 

На този етап няма информация дали дружествата ще пристъпят към плащане на дължимите суми. Боев обаче призова да се изчака изтичането на сроковете, определени в решението за стартирането на процедура по отнемането на лицензите на дружествата.

Всичко по темата за лиценза на ЕРП-тата можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 07.09.22 г.
fallback