fallback

Плевнелиев: Референдумът за статута на Крим е незаконен

Окупацията на полуострова противоречи на украинската конституция и на международното право, заяви президентът

20:52 | 17.03.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Референдумът за статута на Крим е незаконен и може да промени изцяло баланса, по който оперира международното право - не само в страните от Източното партньорство, но и в много по-широк глобален контекст. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар за ситуацията в Украйна и референдума в Крим. 

Държавният глава коментира въпроса в Лондон, където днес започна тридневното си официално посещение, пише БТА.

"Русия вече окупира Крим, след което си организира незаконен референдум, който противоречи на украинската конституция и на международното право", припомни позицията си Плевнелиев. Той заяви, че това е изключително опасно и категорично неприемливо и го осъжда.

"Не може да се анексира на база на незаконен референдум и тук България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция", заяви държавният глава. 

Визитата на президента във Великобритания започна със срещи с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и с българи, работещи във финансовата институция.

По-късно той ще разговаря с председателя на Камарата на общините в британския парламент Джон Бъркоу, както и ще се срещне с представители на българската общност в Лондон и Българския Сити клуб в британската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 11.09.22 г.
fallback