fallback

Община Шабла възразява срещу проект за нова защитена зона

Обявяването на нови защитени територии бе предприето заради наказателна процедура на ЕК срещу България

17:06 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Община Шабла възразява срещу проект на Министерството на  околната среда и водите (МОСВ) за обявяването на нова защитена зона  за опазването на дивите птици, съобщава сайтът на общината.

Припомняме, че през октомври 2013 г. Еврокомисията предяви иск срещу България пред Съда на ЕС заради неизпълнени задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение. Делото е за района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на силно застрашени видове. За там обаче са издадени разрешения за голям брой вятърни турбини и ваканционни имоти, без оценка за въздействието върху околната среда.

Според МОСВ с разширяването на защитената зона "Калиакра", обявяването на нова защитена зона "Било" за компенсация на хабитатите, забраната на строителството на каквито и да са съоръжения на територията на "Калиакра" и подготвянето на планове за управление на зоната, до осъдителна присъда няма да се стигне.

Общината обаче излага редица аргументи срещу новата защитена зона.

В становището на местната власт се посочва, че МОСВ предлага нова защитена зона за птици, без да е налице искане официално искане от Комисията за допълнителни защитени територии. Целта на тези допълнителни защитени зони е опазване на местата за хранене на червеногушата гъска край езерата на Шабла и Дуранкулак, също защитени зони, но предложената  зона „Било“ не граничи  с тези територии.

Друг аргумент е, че определените граници не се основават на научна информация, което нарушава Закона за биологичното разнообразие. Така направените предложения за защитена зона не осигуряват защита на основните хранителни местообитания, като 40% от териториите, в които се хранят застрашените птици, са оставени без защита. Защитената зона не е съществена част от миграционния път Виа Понтика, пише в позицията, подписана от кмета на Шабла проф. Райна Бърдарева.

Според нея обявяването на зона „ Било” е  без правна основа, защото не е свързано с изискванията  за обявяване на защитени територии по директива 209/147/ЕО за опазване на дивите птици.

Предложената зона не оправдава поставените  цели и  не отговаря на поставените критерии за избор. Напротив, при по-задълбочена научна информация ще се установи, че в Добруджа има територии с много по-добри характеристики от  териториите на Шабла, включени в зона „Било”, се казва в становището.

Процедурата, според общината, е извършена при явна непрозрачност  и нежелание за комуникация с органите на местната власт.

Затова в позицията се посочва, че умишлено и целенасочено  се блокират огромни територии от общината, което прави невъзможно развитието й и се игнорират очевидни икономически реалности в разрез на европейските директиви.

Кметът на Шабла предлага включените части от землищата на селата Черноморци, Смин, Ваклино и Твърдица в заповедта да отпаднат от проекта на защитена зона „Било”.

Становището е изпратено до председателя на парламентарната екокомисия, до министъра на околната среда Искра Михайлова и до еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
fallback