fallback

Реална заплаха ли е отнемането на лиценз на ЕРП заради дългове?

Ако задълженията са основателна причина, процедурата първо трябва да започне за НЕК, коментира енергиен експерт

10:56 | 17.03.14 г. 6

Ситуацията в Националната електрическа компания (НЕК) е по-сериозна от очакваното от експертите, коментира Атанас Георгиев в ефира на БНР. Той определи „по-скоро като заплаха, отколкото като реалност, ултиматумите, поставяни от енергийния министър Драгомир Стойнев, до вторник електроразпределителните дружества да платят задължения на НЕК в размер на 318 млн. лева, или ще инициира процедура по отнемане на лиценз.

Енергийният експерт смята, че акцията е с цел да бъдат събрани средства за покриване на дефицитите в държавната енергийна компания и „пари се търсят отвсякъде“.

Георгиев припомни, че отнемането на лицензите на ЕРП-тата е в ръцете на независимия регулатор. „Ако неплащането на дългове е причина за отнемане на лиценз, то тогава такава процедура трябваше да започне първо за НЕК“, заяви още експертът.

Георгиев припомни, че процедурата по отнемане на лиценз на електроразпределително дружество отнема поне половин година, ако се вземе пример с процедурата, започната по отношение на ЧЕЗ през пролетта на миналата година. Тогава Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не намери основание за отнемане на разрешителното за работа.

Освен това председателят на ДКЕВР Боян Боев преди седмица уведоми Народното събрание за пропуск в законодателството – не е описана процедурата по отношение на това какво следва след отнемането на лицензите на публичните доставчици на електричество. Това е много важно за защита на интересите на клиентите.

Експертът припомни и за невъзможността за фалит на НЕК. Според действащото законодателство енергийната компания влиза в процедура по банкрут по разпоредби на „специален закон“, който реално не е изготвен.

Георгиев коментира още, че се надява намеренията за отнемане на лицензи заради дългове да не са сериозни, защото „една част от енергийния сектор се разочарова и напуска страната – това са производителите на зелена енергия“.

„Ако сега напуснат и електроразпределителните дружества, не знам кой трябва да се готви", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 11.09.22 г.
fallback