fallback

Агенцията за инвестиции привлича български имигранти обратно в страната

Част от българите в чужбина търсят възможности да се прехвърлят в български клон на чуждестранна компания, посочва директорът на агенцията Светослав Младенов

20:38 | 12.03.14 г.

“България винаги е била спокоен регион. Ние сме доста уравновесени хора и никога не стигаме до крайности. Много от политиците ни определят като основен балансьор на мирното положение на Балканите”. Това заяви в предаването “Investbook” на Bulgaria On Air Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, на въпрос дали нестабилната политическа и икономическа обстановка в страната, както и сътресенията и протестите в Турция и Украйна, ще отблъснат инвеститорите от българския пазар.

Агенцията за инвестиции осъществява проект за привличане на българските имигранти обратно в страната. Във връзка с инициативата Младенов заяви, че основната ѝ цел е да привлече българите обратно у дома, да увеличи интереса към България, както на хората, така и на компаниите, които да инвестират тук.

“Опитахме се да информираме максимално българите в чужбина за бизнес средата”, обясни експертът.

Проектът е осъществен с безвъзмездна помощ от Европа за популяризиране на България като цяло и е организиран по оперативна програма. Общата стойност на проекта е 146 000 лева.

По думите на Младенов предстои нова тежка и отговорна кампания, която цели привличането на инвеститори в България. Той разкри, че се разработва цялостна стратегия за привличане на вниманието на малки и средни предприятия, тъй като много от тях често се оказват подизпълнители на големите компании.

Кадрите проявяват интерес преди всичко към фирмите, които в момента оперират на българския пазар, уточни Младенов. По думите му те правят съпоставки с настоящите си работни места и търсят място, което ще им бъде полезно от гледна точка практикуване на наученото във висшите училища. Част от проявилите интерес търсят възможности да се прехвърлят в български клон на чуждестранна компания.

"Можем да помогнем на младите хора и затова ги информирахме за работата ни и ги помолихме да ни изпратят своите автобиографии. След това специален екип от Агенцията по заетостта ще разгледа документите и ще направи профил на всеки един", коментира Елена Каменова, експерт в Агенцията по заетостта.

По думите ѝ следващият етап от проекта е на базата на автобиографиите да се направи връзка с работодателите в България и чужбина, така че да има реално трудово посредничество.

Според Каменова ежедневно пристигат стотици автобиографии на българи, живеещи в най-различни държави. Младежите, които изпращат документи, са предимно от сферата на икономиката, IT услугите, но не липсват и такива от хуманитарните науки, каза експертът. Тя посочва, че повечето младежи заявяват, че след като завършат искат да се върнат в България.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 02.09.22 г.
fallback