fallback

ГЕРБ се притеснява от изкуствено задържани цени на тока

Лидерът на партията Бойко Борисов е информирал енергийния комисар Гюнтер Йотингер за проблемите в енергетиката у нас

11:52 | 07.03.14 г.

„Българското правителство изкуствено задържа цените на електроенергията чрез политически натиск и това в един момент ще рефлектира върху българските граждани“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Двамата разговаряха в рамките на конгреса на Европейската Народна партия (ЕНП) в Дъблин, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По време на срещата Бойко Борисов е информирал еврокомисар Йотингер и за развитието на проекта „Южен поток“ у нас.

„Въпреки че Вие иззехте от някои страни, сред които и България, преговорите за „Южен поток”, българското правителство не се съобразява с решенията и мнението на Европейската комисия. Те продължават да харчат пари, при това пари от националния бюджет на България, които могат да бъдат използвани за други цели, свързани с развитието на страната ни”, е обяснил той.

„Южен поток” трябва да се развива по правилата на Европейския съюз. В този контекст всички страни членки, и Европа, и Русия, всички трябва да се съобразяваме с Третия либерализационен пакет, с околната среда и с всички произтичащи от това въпроси”, е коментирал от своя страна Йотингер.

Бойко Борисов е разговарял и с комисаря по въпросите на правосъдието в ЕС Вивиан Рединг. Пред нея той е изразил опасенията на партията си за промените в Сметната палата, които ще настъпят с приемането на нов закон за институцията.

За Борисов те ще доведат до политизирането и подчинението й от страна на управляващите.

„С тези промени БСП, ДПС и Атака си отмъщават на независимата Сметна палата, защото настоящият състав отказва да изпълни политическите поръчки на управляващите при извършването на одитите на различните министерства от времето на управлението на ГЕРБ“, е позицията на Борисов.

Според лидера на ГЕРБ в страната има тотална политическата репресия, а управляващите партии „не се спират пред нищо и пред никой“. „Такъв е и случаят с президента Росен Плевнелиев, който е обект на политическа атака от нови съмнителни политически субекти, които изпълняват поръчките на БСП, ДПС и Атака”, е обяснил Борисов на Рединг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
fallback