fallback

Георги Стоев: България остава непривлекателна за инвестиции в региона

Тревожна тенденция у нас е стагнацията на вложенията в основен капитал, коментира икономистът

09:40 | 06.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

България не може да се открои като привлекателна дестинация за инвестиции в сравнение с други държави от Източна Европа, коментира в ефира на Bulgaria on Air икономистът Георги Стоев данните за БВП на страната ни за четвъртото тримесечие.

„В момента обемът на икономиката е около 78-79 млрд. лева, което е нулево изменение спрямо 2012 г., но интересното сравнение е, че при изготвянето на бюджета БВП беше прогнозиран за 81,5 млрд. лева”, каза Стоев.

„Винаги има опасност за приходната част и трябва да сме максимално консервативни при планирането на държавния бюджет”, заяви той във връзка с породените от данните опасения, че прогнозираният за 2014 г. ръст от 1,8% няма да бъде достигнат.

Стагнацията на инвестициите в основен капитал е една от тревожните тенденции, които се запазват, като на годишна база те остават около 16,4 млрд. лева. Това се дължи най-вече на свиването в преработващата промишленост, строителството и факта, че България все още не се откроява като привлекателно място за инвестиции в сравнение с други страни от Източна Европа, коментира икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 10.09.22 г.
fallback