fallback

Заявления за отпускане на пенсии - вече и по електронен път

Регламентира се електронизирането на административните услуги, предлагани от НОИ

16:18 | 05.03.14 г.

Правителството одобри промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които я привеждат в съответствие с влезлите в сила от началото на годината изменения в Кодекса за социално осигуряване.

Голяма част от промените в наредбата регламентират електронизирането на административните услуги, предлагани от НОИ, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Създава се допълнителна възможност заявленията за отпускане на пенсии и добавки към тях, както и заявления за преизчисляване на пенсии за придобит допълнителен осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането да бъдат подавани и по електронен път.

Припомняме, че според бившия управител на Националния осигурителен институт проф. Йордан Христосков НОИ има капацитет със системата от регистри, с които разполага, да мине към изцяло електронно обслужване – включително подаване на заявление за отпускане на пенсия, електронен болничен лист и други услуги. Според него много малко трябва да се направи, за да се доизгради електронното осигурително досие за всеки гражданин и по електронен път да се подават заявления.

С решението на кабинета от днес се изменя и Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести, отново във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване. От Наредбата отпада задължението на осигурителите да представят в съответното териториално поделение на НОИ продълженията на болничния лист за трудова злополука или професионална болест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
fallback