fallback

Разликата в заплащането между мъжете и жените в България расте

Данните за Европа показват липса на промяна през последните години

14:48 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Жените в Европа все още работят 59 дни „безплатно“. Разликата в заплащането между половете – средната разлика между почасовото възнаграждение на жените и мъжете във всички сектори на икономиката почти не се е променила през последните години и все още е 16,4% като и през 2013 г. Това показват последните данни, публикувани днес от Европейската комисия.

В някои страни като България, Унгария, Португалия, Естония, Ирландия и Испания разликата в заплащането на мъжете и жените се е увеличила през последните години. За България данните за 2008 г. показват разлика от 12,3%, а за 2012 г. тя вече е 14,7%.

Европейският ден на равното заплащане се отбелязва за поредна година на 28 февруари. Данните показват, че днес жените работят 59 дни безплатно, преди да достигнат нивото на заплащане на мъжете.

Разликата в заплащането намалява незначително през последните години и това се дължи повече на икономическата криза, в резултат на която заплащането на мъжете е намаляло, отколкото на увеличаване на заплащането на жените, заяви Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието в ЕС.

В момента Европейската комисия работи по инициатива, която да доведе до промяна.

Трайно смаляване на разликата се наблюдава в Дания, Чехия, Австрия, Холандия и Кипър, докато в други страни (Полша, Литва) тази тенденция се е обърнала през 2012 г.

Тенденцията към смаляване на разликата може да се обясни с няколко фактора, като например нарастващият брой високообразовани работещи жени или по-сериозните последици от икономическата криза в някои сектори като строителството или инженерството, в които са заети предимно мъже.

Следователно промяната не е единствено в резултат на по-добро заплащане и по-благоприятни условия на труд за жените, отчитат от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 11.09.22 г.
fallback