fallback

ББР предлага кредити за експортно ориентирани фирми

За износители с експортна застраховка е предвидена преференциална лихва от 3,5%

13:09 | 25.02.14 г. 1

Българската банка за развитие предлага нови продукти, насочени към малки и средни предприятия и към земеделските производители, съобщиха на пресконференция днес изпълнителните директори на банката.

По кредитната линия за предекспортно финансиране могат да кандидатстват малки и средни фирми, които извършват износ на стоки и услуги за чужди пазари. Лихвеният процент на кредитите е 6 на сто, като за фирмите-износители със застраховка от Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) е предвидена преференциална лихва от 3,5 процента, обяви Димо Спасов, председател на УС и главен изпълнителен директор на ББР.

Следекспортните заеми, които ще предлага ББР, са предвидени за български износители, които чрез тях да финансират износа на своите стоки и услуги. Заемът може да финансира до 100% от стойността на договора за износ при двугодишен период на погасяване или до 85% от неговата стойност за по-дълъг период, но не повече от 5 години, информира БТА.

Третият продукт на ББР е насочен към земеделските производители и представлява програма за непряко финансиране в размер на 100 млн. лв., посочи Димо Спасов. ББР е поканила за участие в тази програма 14 търговски банки, които имат кредитни портфейли, насочени към земеделските производители.

Предоставяме кредити на банките с изискване те да стигат до земеделските производители с лихва 5,75%, докато при предишната ни подобна програма банките начисляваха и такса управление на кредита и крайният лихвен процент бе 7,5 на сто, обясни Спасов. Няма ограничения при финансирането на земеделските производители - включват се и оборотни, и инвестиционни кредити, посочи Димо Спасов. Единственото ограничение е размерът на кредита - до 500 хил. лв.

При продуктите, насочени към експортно ориентираните фирми, се изисква наличие на сключен договор за износ и условието фирмата да е малка или средна, уточни Димо Спасов. Общата кредитна линия за експорт е също в размер на 100 млн. лв.

Иван Христов, член на УС и изпълнителен директор на ББР, отбеляза, че обезпечението при получаването на кредит е нещото, в което много фирми срещат трудности, а при продуктите на ББР ролята на обезпечение ще е застраховката на БАЕЗ. Ще смятаме, че при застраховка от БАЕЗ фирмите имат достатъчно обезпечение и не се налага да предоставят друго и тогава и лихвите ще са 3,5%, които ще са изключително конкурентни за фирмите, заяви Христов.

Дончо Карадочев, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на БАЕЗ заяви, че агенцията е застраховала над 250 фирми, които имат договори за експорт на стоки и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 07.09.22 г.
fallback