fallback

Здравната вноска за трайно безработните, които я плащат сами, остава 16,80 лв.

Вноските трябва да се превеждат до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят

09:20 | 25.02.14 г. 2

Здравноосигурителната вноска за трайно безработните, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване и през 2014 г. остава минимум 16,80 лева, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Вноските трябва да се превеждат до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2014 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2014 г.

Всички лица, които сами плащат здравните си вноски, трябва да подават в териториалните структури на НАП по постоянен адрес и декларация образец 7. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание.

Ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до 25 февруари трябва да подадете декларация образец 7, информира приходната агенция.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
fallback