fallback

Инспекцията по труда ще проверява "Пиринска мура"

Работниците не са получавали заплати от септември, заплашват с протести и блокади на пътища

10:41 | 17.02.14 г.

Цялостна проверка в предприятието „Пиринска мура“ в Банско започва областната Инспекция по труда, съобщава БНР.

Заплатите на работниците не са изплащани от септември миналата година, а собственикът на предприятието не е изпълнил предписанията на инспекцията да започне поетапно да изплаща дължимите суми.

Днес в завода ще се проведе среща между областния управител на Благоевград Муса Палев, зам.-областният управител Костадин Дурчов, директора на трудовата инспекция Юлия Янчева, представители на работниците, на общината и на регионалната структура на КНСБ, съобщават от синдиката.

Очаква се на срещата да присъстват и собствениците на завода.

В „Пиринска мура“ работят над 300 души, посочват от КНСБ. За септември миналата година работниците са получили аванс. Заплатите за октомври, ноември и декември 2013 г. и януари 2014 г. са начислени, но не са плащани.

Работниците декларират, че ако не им се платят заплатите, отново ще протестират. Миналата седмица те на два пъти блокираха пътя от Банско за Разлог.

Предприятието „Пиринска мура“ е създадено през 1968 г. и произвежда столове от масивна букова дървесина. Според информация на сайта на завода фирмата работи съвместно с американската компания BeechWood Mountain LLC, като годишно произвежда над 250 хил. стола, които намират реализация в САЩ, Китай, Германия, Италия, Русия и на други пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 03.09.22 г.
fallback