fallback

Заплашени ли са парите от фонда за енергийна ефективност?

Интересът към схемата е много голям, а опасенията са, че инвестициите досега няма да бъдат признати

15:55 | 15.02.14 г.
Автор - снимка
Създател

Над 150 млн. евро инвестиции за енергийна ефективност, заложени в повече от 200 проекти, може да загуби България, тъй като средствата  по европейската схема са свършили, съобщават от Асоциацията на консултантите на европейски проекти и от бизнеса, цитирани от БНТ.

Общо 249 договора за близо 89 млн. евро са сключени до момента по схемата за енергийна ефективност. В същото време са подадени 771 заявления, а бюджетът на програмата е само 150 млн. евро. Бенефициентите се опасяват, че инвестициите им няма да бъдат признати.

Няма никаква яснота по какъв начин се извършва класирането на проектите, коментират обаче  от Асоциацията на консултантите на европроекти. Според тях има реална опасност между 200 и 300 проекта да не получат финансиране.

От Министерството на икономиката и енергетиката отрекоха, че се бавят заявените проекти и обещават да осигурят нужното финансиране от новата програма “Конкурентоспособност и иновации” и от пренасочване на средства от други проекти, които няма да се изпълняват.

Около 90 млн. лева могат да бъдат насочени към проекти за енергийна ефективност от нарочените за спиране проекти „София Тех Парк”, както и от бавещата се газова връзка със Сърбия. Трябва обаче разрешение от Европейската комисия.

„Това може да стане с много работа и анализ и работа с ЕК от новия планов период. В момента точно това работим”, коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Юнал Тасим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 01.09.22 г.
fallback