fallback

Фермерите ще кандидатстват до края на февруари за намален акциз върху газьола

От март започва приемът на заявления по новата винарска програма

14:32 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Удължава се срокът за кандидатстване по държавната помощ за намалена акцизна ставка върху газьола, използван за  селскостопанското производство, съобщи агроминистърът Димитър Греков.

За ползването на ваучери земеделците ще могат да кандидатстват до края на февруари. Общият брой подадени декларации  до момента е около 18 хил., информира пресцентърът на МЗХ.

Интересът към схемата е голям, тъй като чрез нея се намаляват производствените разходи на селскостопанската продукция. Удължаването на срока за кандидатстване ще даде възможност на повече земеделски производители да ползват отстъпката, посочват от министерството.

Припомняме, че помощта е в размер на 84 млн. лв. Тя се предоставя под формата на намалена акцизна ставка чрез система от ваучери, които трябва да компенсират фермерите за част от производствените разходи. От намалението могат да се възползват всички регистрирани земеделски производители, обработващи площи със земеделски култури и отглеждащи животни, от които се получава първична селскостопанска продукция.

В земеделските служби фермерите трябва да представят лична карта и талон за регистрация като земеделски производители. Те трябва да заявят прогнозни данни за годишното потребление на гориво за обработваемите площи по видове култури или брой животни.

Димитър Греков е съобщил още в Сухиндол, че от март ще започне приемът на заявления по новата Национална програма за подпомагате на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 година. Средствата по Програмата са 260 млн. лв. Освен това гроздо- и винопроизводителите могат да кандидатстват и по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., тъй като в нея приоритет са малките ферми.

През миналата година са произведени 175 хил. тона вино, от които са изнесени над 159 хил. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
fallback