fallback

Законът за публично-частното партньорство ще бъде отменен

До момента на практика не са осъществени значителни ПЧП проекти

10:42 | 13.02.14 г.

Законът за публично-частното партньорство (ПЧП) е в сила от началото на 2013 г., но до момента на практика не са осъществени значителни ПЧП проекти. Затова е наложително той да бъде отменен. Това се посочва в законопроект, публикуван на сайта за обществени консултации.

Сега действащият закон има и други недостатъци, които попречиха на развитието на ПЧП, се посочва в мотивите: подзаконовата рамка е недостатъчно подробно разработена и не позволява практическото осъществяване на ПЧП проектите; не са предвидени достатъчно стимули за инициатива от страна на бизнеса; няма регистър и публичност на целия процес.

Поради това е наложително Законът за публично-частното партньорство да бъде отменен, пише в проектодокумента.

Европейските нормативни актове от значение за ПЧП се съдържат в две евродирективи и  регламент от 2013 г., като за първи път се дава възможност такива проекти да бъдат финансирани чрез фондовете на ЕС. Това ново положение би могло да даде възможности за значително развитие на ПЧП в България, се изтъква в проекта.

Там се посочва още, че в действащия закон е възприет ограничителен подход, като изрично са посочени дейностите, в които може да се реализират ПЧП проекти - обекти на техническата инфраструктура (паркинги, гаражи, обекти на градския транспорт, системи за наблюдение и сигурност, системи за улично осветление); на социалната инфраструктура (здравеопазване, образование, култура, спорт, отдих и туризъм, социално подпомагане); на зелената система (зелени площи, паркове, градини).

Идеята е била първоначално да се определи по-ограничен кръг от дейности, за да се натрупа практически опит, преди да се сключват дългосрочни договори в стратегически сфери, свързани с националната безопасност като пътна мрежа, летища, пристанища, енергиен сектор и др.

Действащата нормативна рамка определя сложен ред за планиране и осъществяване на ПЧП проектите, посочват вносителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 07.09.22 г.
fallback