fallback

ВЕИ-централите ще плащат такса за достъп само за преносната мрежа

Производителите обаче няма да плащат такса за достъп до мрежата на ЕРП-тата, гласи ново предложение на ДКЕВР

12:20 | 06.02.14 г.

Постоянна цена за достъп до преносната мрежа ще бъде събирана от производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници, но само за фотоволтаичните и вятърните централи. Размерът й ще беде 2,45 лева за мегаватчас.

Това е записано в доклад на работната група към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), разгледан на открито заседание на регулатора.

Текстовете предвиждат такса за достъп до електроразпределителната мрежа да няма, но пък електроразпределителните дружества да събират таксата, която всъщност ще отива в бюджета на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Представителите на трите ЕРП-та остро възразиха срещу това положение по време на днешната дискусия, пише БТА. Според тях администрирането на цената за достъп ще увеличава разходите им. Еленко Божков от ДКЕВР коментира, че забележката е основателна и регулаторът трябва да обмисли как да бъдат отчитани подобни разходи.

Окончателно решение относно новата цена за достъп на ВЕИ-централите ще бъде взето по време на закрито заседание на комисията. То ще се проведе най-късно до 14 февруари, стана ясно още по време на заседанието.

Тогава ще бъде взето и решение как ще бъдат връщани сумите на производителите на електричество от възобновяеми източници, които бяха събирани от временната такса, отменена от Върховния административен съд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 09.09.22 г.
fallback