fallback

МЗ ще връща задължителната акредитация за всички болници

Предстои окрупняване на университетските болници, каза здравният министър Таня Андреева

15:33 | 04.02.14 г. 1

Предвижда се да бъде върната задължителната акредитация за всички болници, включително и за университетските. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева, като уточни, че в момента акредитацията, каквато е сега, с пожелателен характер, е безсмислена, съобщи БНР.

В аргументите си тя посочи, че акредитацията проверява „абсолютно всичко по стандартите, на което трябва да отговаря едно лечебно заведение“.

В момента не се води дискусия университетските болниците да бъдат с променен статут, каза Андреева по повод вчерашното изказване на депутата от БСП Красимир Мурджев, че в националната стратегия се предвижда университетските лечебни заведения да нямат статут на търговски дружества и да бъдат финансирани от държавата.

Андреева обаче уточни, че най-вероятно ще се наложи някои от специализираните университетски болници да станат част от по-големите такива. На въпрос кога се очаква това окрупняване тя отговори: „Вероятно след като мине акредитацията. Много от нещата са въпрос на промени в законодателството. След като това бъде факт, вече ще започне и самият процес на окрупняване”.

Министърът увери, че от 1 юли тази година всички предложени нови клинични пътеки, вписани в наредба на Министерството на здравеопазването, ще бъдат финансирани от Националната здравноосигурителна каса. До средата на годината ще се разработят алгоритмите и остойностяването на клиничните пътеки и процедури. „Парите за тях ще дойдат от НЗОК, а как те ще осигурят финансирането и ще си управляват бюджета, това е въпрос към Надзорния съвет на касата”, добави тя.

В световния ден за борба с рака министър Андреева присъства на откриването на нова апаратура в Специализираната болница за активно лечение по онкология. В столичната болница вече има гама камера от последно поколение, която представлява апарат за диагностика, показващ промяна във функцията на даден орган и наличието или липса в него на тумор, съобщи БТА.

Облъчването за пациента ще бъде минимално, а през апарата на ден ще могат да преминават по 5-6 болни. За купуването на апарата, както и ремонта на Клиниката по гръдна хирургия, Министерството на здравеопазването е предоставило 2 милиона лева. Апаратурата е преминала през изискващите се от нашето законодателство тестове и проверки и разполага с лиценз за експлоатация и договор с Националната здравноосигурителна каса, съобщи БНР.

За период от 20 години някои от онкологичните локализации са се увеличили над два пъти, каза директорът на болницата Валентин Александров. .

Министърът на здравеопазването каза още, че в Специализираната болница за активно лечение по онкология се възстановява работата по новия комплекс за лъчелечение. Очаква се комплексът да заработи в края на годината. В него ще бъдат инсталирани два нови линейни ускорителя.

Работата по комплекса беше замразена заради проблеми с проектирането на сградата. Финансирането му се осигурява по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 29 милиона лева. Предстои купуване на нови 5 ПЕТ-скенера, допълни министър Андреева и уточни, че те ще бъдат разположени в различни болници в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 05.09.22 г.
fallback