fallback

Президентът предлага референдум с всеки вот

Това няма да струва нищо, но ще има огромен ефект, коментира държавният глава

11:36 | 04.02.14 г. 20

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за всенародно допитване по важни за обществото въпроси с всеки предстоящ оттук нататък вот – за избор на местни власти, за президент или за парламент.

„Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа, вярвам, че е по-добре народът да бъде питан, независимо какъв ще бъде резултатът. Силата на референдума не е да предскаже резултат, а хората да кажат кое е добре, кое е зле и как да се случват нещата в държавата. Би било добре с всеки избор оттук нататък да има референдум“, коментира държавният глава пред журналисти, цитиран от пресслужбата на президентството.  

По повод инициираното от него допитване за промени на изборното законодателство президентът изрази удовлетворение, че дебатът по темата вече се случва.

„В обществото има консенсус за това, че изборното законодателство и начинът на правене на избори трябва да се подобрят. Хората имат мнение, защо да не ги чуем по тези и по други важни въпроси“, подчерта Росен Плевнелиев.   „Искрено вярвам в пряката демокрация и ще работя за това гласът на народа да бъде чут. Надявам се този референдум да бъде само един от референдумите, които ще се проведат в България в следващите години. Няма нищо по-добро от това всеки избор да бъде съчетан с референдум - това няма да струва нищо, но ще има огромен ефект“, каза още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
fallback