fallback

Нейков: Мярката наказателна отговорност при неплатени осигуровки няма да сработи

80% от фирмите плащат осигуровки редовно, коментира бившият социален министър

12:07 | 03.02.14 г. 2

Едва ли инкриминирането на неплащането на осигуровки ще доведе до желания ефект. Подобна мярка би била превантивна. Данните сочат, че между 15 и 18% от работодателите не плащат осигуровки. Останалите над 80% са коректни. Това каза пред TV7 бившият социален министър Иван Нейков в коментар на исканите промени в новия Наказателен кодекс за криминализиране на неплащането на осигуровки от страна на работодателя.

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на бизнеса, сега пак се предлага наказателна отговорност за работодателя.

В аргументите си Иван Нейков посочи, че от 350 хил. действащи фирми, 93% са с по-малко от 9 работника. „Абсурд е да се мисли, че всички те могат да спазват това законодателство. Трябва да бръкнем в раната и да направим законодателство, което да е за специално за микропредприятията", каза още Иван Нейков.

Според него фактът, че през последните 7-8 месеца вървят редица предложения за промяна в трудовото законодателство, е знак, че то остарява. "Всички експертизи сочат, че законодателството ни в момента е неадекватно. Постигналите европейски заплати у нас са достигнали тези нива не благодарение на трудовото законодателство, а въпреки него. Час по-скоро сядайте на масата и започвайте да преговаряте", призова бившият социален министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
fallback