fallback

Ботев: България има потенциал за три пъти повече зимни туристи

Страната ни заема 4-о място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа и има ресурс за по-добри позиции на този пазар

17:29 | 31.01.14 г. 2

Към настоящия момент около 600 хил. зимни туристи посещават България годишно, но щом развие потенциала си, техният брой може да стане над 2 милиона. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев при представянето на България на втория ден от международното изложение East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition (EMITT) 2014 в Истанбул.

Събитието бе под наслов Bulgaria – Winter & SPA Wonderland.

Страната ни заема 4-о място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа и има ресурс за по-добри позиции на този пазар, особено по отношение на Турция, подчерта Бранимир Ботев. Той посочи уникалните възможности на страната ни – пет високи планини близо една до друга, 146 планински върха над 2 хил. метра, при това тези планини са на максимум 2 часа път от международно летище и това е предпоставка за активен ски туризъм.

Към конкурентните ценови качества на българските зимни и ски курорти се прибавя и изобилието на минерални извори. Без съмнение стратегически интерес за инвестиции в България са зоните за целогодишен балнеолечебен и СПА туризъм с минерална вода, посочи още Ботев.

Най-добри възможности за привличане на повече турски гости са именно почивките, свързани със зимни спортове, ски ваканциите, комбинирания отдих със СПА, балнео- и уелнес услуги. За периода януари-ноември 2013 г. България е посетена от 354 257 турски туристи – с близо 31% повече спрямо същия период на предходната година. През 2013 г. Турция е на 6-о място сред най-големите генериращи пазари за българския туристически продукт, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
fallback