fallback

МВФ: Възстановете спряната пенсионна реформа

От фонда настояват да предприемем смели структурни реформи, да подобрим съдебната система и ограничим корупцията

21:29 | 30.01.14 г. 17

Финансовата и макроикономическата стабилност на България са запазени, въпреки външните фактори и вътрешно-политическата обстановка, сочи оценката на Изпълнителния борд на Международния валутен фонд (МВФ) за България

Въпреки това обаче икономическият ръст остава слаб, а безработицата е висока. Затова и препоръките в редовния годишен доклад на фонда за страната ни са да бъдат ускорени политиките за премахване на структурните пречки пред икономическият ръст и създаването на работни места, както и за по-бързото изравняване с доходите в ЕС.

От МВФ препоръчват да бъде подобрена ефективността на социалните разходи, включително и в областта на здравеопазването, както и да бъде възстановена спряната пенсионна реформа. В доклада са записани и опасения и относно рисковете, свързани с някои държавни предприятия. 

Ръстът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2013 година се очаква да бъде 0,5% като несигурността в страната подкопава търсенето. В същото време обаче износът се представя добре.  Прогнозата на фонда е, че вътрешното търсене ще се възстанови, а износът и преките чужди инвестиции ще се повлияят благотворно от възстановяването на Европа. Така ръстът на БВП през 2014 година ще се ускори до 1,6%.

На този етап инфлацията остава ниска – около 0,4% през 2013 година, а прогнозата за 2014 е ръстът на цените да бъде в рамките на 0,8%. Заетостта започва да расте, но и през 2014 година безработицата ще остане висока, очакват от МВФ.

Финансовата система е стабилна, добре капитализирана и ликвидна, но доходността е ниска. От МВФ насърчават стъпки за намаляване на необслужваните кредити.

В доклада се обръща внимание и на Публичния инвестиционен фонд, като институцията приветства планираното увеличение на капиталовите разходи, но се подчертава важността на подходящите процедури и подбор на проекти и мониторинг в рамките на фонда.

Критикувани са още слабостите на съдебната система, както и корупцията и бюрокрацията в страната. Тези пропуски трябва да бъдат разгледани, за да може страната да отключи потенциала си за растеж.

В заключение от фонда отбелязват нуждата от смели структурни реформи, които ще доведат до повишаване на растежа, създадат работни места и ще подобрят продуктивността на икономиката.  Политиките трябва да се фокусират върху подобряването на бизнес климата и съдебната система, както и антикорупционните и антимонополните режими.

Активните действия по отношение на трудовия пазар включват подобряване на образованието и обучението на работещите.

Европейските фондове трябва да се усвояват по-бързо и по-ефективно, посочва се още в доклада ва МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
fallback