Българските производители подкрепят идеята за намаляване на ДДС за родните храни. Те настояват обаче и за равни условия с останалите земеделски производители в Европейския съюз (ЕС).
Производители, депутати и представители на правителството обсъдиха днес предложението на “Атака” за промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които ДДС за произведените на територията на България хранителни продукти да се намали на 10%.
Депутатът от "Атака" Илиан Тодоров, цитиран от БТА посочи, че намаляването на ДДС ще облагодетелства всички български производители и ще доведе до увеличаване на покупателната способност.
Той подчерта, че в България минималната работна заплата е най-ниска в ЕС, а българите са принудени да плащат един от най-високите ДДС. Същевременно европейските производители на хранителни продукти са облагодетелствани спрямо българските заради размера на получаваните субсидии, което поставя българските земеделци и животновъди в неконкуретно положение.
Според заместник-министъра на финансите Людмила Петкова обаче въвеждане на намалена ставка на ДДС само за българските производители е нарушение на конкуренцията и дискриминация към производителите от останалите държави от ЕС.
Според нея намаляването на ДДС не е най-ефективният инструмент за стимулиране на българските производители. По думите й Европейската комисия обмисля да се отменят преференциалните ставки, защото са предпоставка за данъчни измами.