fallback

Проф. Г. Начев: Държавата трябва да плаща пълния размер на здравните вноски

Директорът на болница "Св. Екатерина" препоръчва да се преосмисли цялата политика за реимбурсиране на лекарствата

20:59 | 29.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

Държавата трябва да плаща пълния размер на здравните вноски на гражданите, за които е поела ангажимент да осигурява за здраве. Това каза в ефира на Bulgaria on Air проф. Генчо Начев,директор на болницата „Света Екатерина".

“Парите за здравеопазване са малко. Трябва да се помисли за законови основания, така че да могат да се събират задълженията на всички здравно осигурени граждани. Сигурен съм, че служителите на Националната агенция за приходите правят всичко възможно, но до голяма степен са с вързани ръце”, коментира проф. Начев.

Миналата година пациентските и съсловни организации алармираха, че държавата дължи над 1 милиард лева за здравноосигурителни вноски.

Общо 9 категории лица се осигуряват за здраве с държавни пари, като сред тях са полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието, децата, пенсионерите и студентите.

От 2013 г. здравните вноски на децата, пенсионерите и студентите трябваше да се изравни с нормалната здравноосигурителна вноска и да станат 8 на сто от минималния осигурителен доход. Това обаче не се случи и държавата продължава да внася 4% от минималния осигурителен доход. Предишното правителство се оправда при гласуването на бюджета на здравната каса с надвнесени пари.

Проф. Начев посочи, че трябва да бъде създаден и специален фонд за иновации в здравеопазването с бюджет 5 – 10 млн. лева. По думите му всички иновации трябва да се тестват 1-2 години преди здравната каса да започне да плаща за тях.

По думите му трябва да се прави преценка колко са публичните средства и с тях да се каже кои дейности могат да покрият. “Всичко останало е въпрос на доплащане. Тогава ще се създаде ниша за допълнителните здравноосигорителни фондове и те ще се развиват по естествен път. До тогава обаче ще се запази монопола на касата”, коментира още той.

Генчо Начев препоръчва да се преосмисли и цялата политика за реимбурсиране на лекарствата, както и да се актуализират клиничните пътеки.

По отношение на здравната реформа той коментира, че отправната точка за промените трябва да е националната здравна карта. Според него болниците в страната са прекалено много и в никоя друга държава няма такова неконтролирано възникване на болници.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
fallback