fallback

Станишев: Предстои закриването на много енергийни мощности

Енергетиката остава водещ приоритет за управлението на БСП, коментира лидерът на партията в Стара Загора

16:17 | 24.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Реализацията на проектите за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ ще помогне много за реиндустриализацията на икономиката, но същевременно няма да се стигне до излишък на енергия, защото предстои закриването на много енергийни мощности.

Това е заявил лидерът на БСП Сергей Станишев по време на среща с представители на бизнеса в Стара Загора. Енергетиката е приоритет и ще остане водеща за управлението на БСП, обяснява още Станишев, цитиран от пресслужбата на партията.

Една от последните стъпки на правителството в посока към подпомагане на сектора е спасяването на дружеството „Ремотекс“. То е важно и за развитието на региона на Стара Загора и осигурява заетост, посочва Станишев. „Трудни са разговорите към момента със собственика, но се търси решение и за това имаме воля“, допълва още той.

Припомняме, че от седмици правителството води преговори за купуването на „Ремотекс“. Ресорният министър Драгомир Стойнев обясни, че сегашният собственик е поискал необосновано висока цена. По тази причина и от Българския енергиен холдинг търсят независими оценители, които да дадат реалната цена за дружеството.

„Ремотекс“ обаче е само част от плановете на правителството за откупуване на вече раздържавени предприятия. До края на февруари Стойнев очаква „Химко – Враца“ да стане отново част от предприятията в състава на Министерството на икономиката и енергетиката. За целта ще бъдат платени 50 млн. лева. Днес Станишев коментира, че се търси решение заводът отново да може да заработи.

Червеният лидер е на посещение в Стара Загора заедно с премиера Пламен Орешарски и членове на кабинета. След срещата с бизнеса премиерът посочи, че правителството ще работи по 10 казуса и анализи, които е предложил бизнесът в Стара Загора.

„За мен беше много важно да установя, че има обратна връзка, за да разберем, че се движим в правилна посока, посочи премиерът, цитиран от БТА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
fallback