fallback

Правителството очаква разкриването на 140 хил. работни места за 2014 година

Изход за безработицата не е субсидираната заетост, а наемането на работна ръка в реалния сектор, категоричен бе Хасан Адемов

14:24 | 24.01.14 г. 9

Правителството очаква 140 хил. работни места да бъдат разкрити през 2014 година. Това стана ясно от отговор на социалния министър Хасан Адемов по време на парламентарния контрол. Позициите ще бъдат обявени в Бюрата по труда от реалния бизнес. 

Част от работните места ще бъдат обявени и по време на организираните от социалните служби трудови борси

Адемов обясни още, че Министерството на труда и социалната политика  (МТСП) ще осигури нови програми за насърчаване на заетостта. Ще има обучителни програми и за бежанците.

Субсидиите за работодатели, които осигуряват работни места, също остават. 4 500 души в момента са наети по такива програми. От социалното министерство се надяват нови 2 500 души да намерят работно място чрез стимулите за бизнеса.

Растежът на БВП през тази година се очаква да достигне 1,8% в реално изражение, каза още министър Адемов. По негови думи това ще повиши заетостта. Изход за безработицата не е субсидираната заетост, а наемането на работна ръка в реалния сектор, категоричен бе Хасан Адемов.

От ГЕРБ се възмутиха, че правителството не се справя с осигуряването на работни места. От опозицията бяха категорични, че ще продължат внимателно да следят ситуацията с безработицата.

Още новини от България можете да прочетете  в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 11.09.22 г.
fallback