fallback

Папазов: Проверките на превозвачите са начин за борба със сивия сектор

Исканията за компенсации за превози с преференциални цени са нереални, смята транспортния министър

15:48 | 20.01.14 г.

Над 1400 проверки по сигнали на автобусните превозвачи са извършени до този момент от Министерството на транспортна, информационните технологии и съобщенията, съвместно с КАТ, Националната агенция по приходите (НАП) и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. До този момент са съставени общо 65 акта, а на 17 леки автомобила са им отнети регистрационните номера. Отнети са и номерата на 2 автобуса.

“Ще продължат тези проверки и то много усилено. Всичко, което искаха от нас превозвачите ще го направим. Това е нашият начин да се преборим със сивия сектор”, заяви Папазов по време на инспекция на железопътна гара Стара Загора.

Припомняме, че през миналата седмица автобусният бранш обяви национален протест и шест свои искания. Едното от тях бе именно по-активна и последователна борба със сивия сектор. Папазов увери, че всички автомобили, за които до този момент е подаден сигнал от страна на превозвачите, са проверени.

Той обаче определи като „недостоверна“ сумата, която искат превозвачите за компенсация за превози за студенти, военни, пенсионери и други социални групи на преференциални цени.

Превозвачите изчисляват сумата на около 500 млн. лева, коментира още министърът и препоръча с темата за се занимае Министерството на финансите, защото компенсациите се изчислява по специална методика.

„Аз не съм готов дотолкова да вляза в тази терминология в момента и не мога да кажа колко от заделената сума от 37 млн. лева в държавния бюджет покрива напълно разходите. Предполагам, че истината е някъде по средата“, обясни още Папазов.

Според него методологията трябва да бъде проверена още веднъж и да се сравнят реалните списъци от ползватели, които извършат такива превози. Транспортният министър увери, че ще бъде даден шанс на превозвачите да кандидатстват по европроекти, ако успеят да изготвят реални проекти.

„Аз досега от тях не съм видял изготвен реален проект, за който да се мисли, по коя програма може да кандидатства“, заяви обаче той. Според него  има възможност подобни проекти да кандидатстват за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
fallback