IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската Nexans Autoelectric ще разкрие 600 работни места в Плевен*

Водещият доставчик на кабели за Daimler и GM е привлечен у нас от добрата инфраструктура, качествената работна ръка, стабилната валута и членството ни в ЕС

12:53 | 16.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от заводите на&nbsp;Nexans Autoelectric Group. <em>Снимка: компанията</em></p>

Един от заводите на Nexans Autoelectric Group. Снимка: компанията

18 месеца бяха необходими на Електрокабел България, дъщерна компания на световния производител на кабели Nexans Autoelectric Group, и на Българската агенция за инвестиции (БАИ), за да се стигне до положителен за българската икономика финал.

Дружеството е сключило всички необходими договори в края на 2013 г. и в резултат на съвместната работа в Плевен ще бъде издигнат модерен завод на площ от 5000 кв. м. „Електрокабел България“ планира да инвестира няколко милиона евро в новото съоръжение, съобщи БАИ.

В новия завод, който ще отвори врати в края на 2014 г., Nexans ще произвежда кабелно оборудване за автомобили. 

Работата по изграждането на съоръжението ще започне през пролетта на 2014 г., като компанията очаква заводът да заработи до края на годината. При пълен капацитет в него ще бъдат наети 600 служители в областта на производството, администрацията, логистиката, контрола на качеството и инженерството. 

Базираният в Южна Германия световноизвестен автомобилен доставчик се е спрял на региона на Плевен след направено проучване на възможностите за инвестиции в няколко страни от Източна Европа. Сред решаващите фактори за избор на локацията са били добрата инфраструктура, качеството на пазара на труда, стабилната валута и присъединяването на България към Европейския съюз. 

"В надпреварата за инвестицията освен България бяха и Румъния, където германците имат три завода, както и Македония“, заяви пред Investor.bg секторен експерт от БАИ, който пожела да остане анонимен, тъй като не е оторизиран да дава допълнителна информация. По думите му на финалната права са останали България и Македония. „България бе предпочетена не само заради членството си в ЕС, но и поради факта, че имаме стабилен валутен курс заради валутния борд“, поясни още той.

„При избора на местоположението ние отделихме нужното време за един по-задълбочен анализ, но сега сме уверени, че до края на 2014 г. ще бъдем в състояние да доставяме на нашите клиенти висококачествени продукти от завода в България", коментира във връзка с успешното приключване на преговорите Михаел Круп, който ще ръководи проекта в България.

Инвестицията е в размер на няколко милиона евро, но тя може да бъде разширена, ако има добро развитие на автомобилния пазар. "Засега заводът ще е с площ от 5000 кв. м, но площта може да се разшири до например 15 000 км. м при благоприятно развитие. Това обаче не може да се предвиди отсега, защото автомобилният пазар остава изключително динамичен и непредвидим", добави източникът ни от БАИ. 

Nexans е основана през 1966 г. в град Флос (Южна Германия), като още през 1993 г. се разширява в Източна Европа, започвайки производство в Чехия, а четири години по-късно открива завод и в Румъния.

През 2000 г. френската телекомуникационна компания Alcatel преразглежда стратегията си, в резултат на което продава части от бизнеса си. Така от Alcatel autoelectric GmbH се получава Nexans autoelectric GmbH – водещ в света производител на кабели. Година по-късно компанията вече има завод и в САЩ, а през следващите години следва експанзия и откриване на нови производства в Словакия, Украйна, Тунис и Мексико.

През 2011 г. компанията разширява производствата си в Румъния, Украйна и Тунис, започва и производствена дейност в Китай, а през следващата година концернът е отличен като „Доставчик на годината“ за Daimler и General Motors. Именно за тези две компании ще са предназначени изработваните в Плевен части, поясниха от БАИ за Investor.bg. 

*Допълнено в 13.50 с коментар от БАИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 31 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 10 години
Доживях официално да чуя такава добра новина.За Плевен това е много добре.Дано се намерят още поне десетина такива инвеститори и с местните бизнесмени тарикати бабаити е свършено.През април доколкото знам че отварят и мола дето пет години стоя празен и там се говори за около 500 работни места.Безработицата ще спадне чувствително.Дай Боже повече такива приятни новини.Новата година почва добре за Плевен дано свърши още по добре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Мави както казвам - пада ти нивото ! *****************Щом казваш...! Нали ти си ми персонален анализатор! хаха...И за другото си прав - ако не в момента, след nekolko години със сигурност на глава от населението ще сме по-napred..... като останат тук само няколко (only few) глави, по този показател ще потрошиме све живо... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Като се замисли човек, доживяхме времената да произвеждаме цели проводници в БГ. Да ни е честито!Да не повярваш колко далновиден е бил бай Тошо! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Ако българска евтина работна ръка беше толкова привлекателна до сега западняците да си бяха изнесли цялото производство в България. Проблемът е, че евтината работна ръка не компенсира в повечето случаи недостатъците на България и в крайна сметка рядко се стига до такива хубави новини, като тази в статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Германците инвестират в Русия, защято пазарът им е голям и не искат да внасят скъпи коли коли с мито! В Русия никой не инвестира за да прави износ от там!България с малкия си пазар никога не би привлекла такиав инвестиции, ако нямаше възможността за безмитен износ към Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 13
ivancholak
преди 10 години
глупости на таркалета. Инвестират единственно заради евтината работна ръка и възможността за експлоатация до дупка. По същата причиа капитализма инвестира по целия свят. Ето четете: http://***.dokumentalni.com/?p=1897
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 47 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Като се замисли човек, доживяхме времената да произвеждаме цели проводници в БГ. Да ни е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 1
data
преди 10 години
Иначе за новината : много добра новина , особено в момента ! 600 пряко заети, а заедно със съпътстващите най-вероятно ще надхвърлят 1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 4
data
преди 10 години
Мави както казвам - пада ти нивото ! Ай сега ми кажи за допирните точки на икономиката на България и Русия Не ми се рови но съм сигурен между другото , че изпреварваме Русия по инвестиции на глава от населението (поне така беше до 2009 )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
Graf
преди 10 години
Добра новина. Заслугата е и на старото ръководство на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Даже, май повече. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още