IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Цената на тока ще зависи от възстановяването на износа на енергия

"Южен поток" е част от стария спор между ЕС и Русия за либерализацията на енергийния пазар, смята премиерът

16:43 | 15.01.14 г. 27
Орешарски: Цената на тока ще зависи от възстановяването на износа на енергия

Има теоретичен шанс за ново намаление на цената на тока, но това зависи от мерките, които ще предприеме правителството, основно по отношение на ребалансиране на системата и за увеличаване на износа на енергия. Това съобщи в парламента премиерът Пламен Орешарски, цитиран от Агенция „Фокус“.

Последните месеци са обнадеждаващи по отношение на износа на електричество, смята още премиера. „Това са постъпления, които допринасят в посока стабилизиране на енергетиката“, допълни още той.

Що се отнася до електроразпределителните дружества нормативно признатите им разходи са намалени до ниво, близко до средното за региона, а „половината европейски държави“ са въвели такси, подобни на нашата в размер на 20% за производителите електричество от възобновяеми източници.

„В някои страни има директно намаляване на цени, по които се изкупува, като в повечето случаи е повече от 20 на сто. Ако тази такса бъде отменена, ще помислим за друг инструмент – еквивалентен, който да постигне същия траен ефект”, посочи премиерът Пламен Орешарски. 

Припомняме, че преди два дни президентът Росен Плевнелиев внесе питане в Конституционния съд за законосъобразността на таксата за ВЕИ. Според мотивите му тя противоречи на няколко текста в Конституцията, както и на европейските политики в областта на опазването на околната среда.

Малко по-рано Пламен Орешарски участва в първия блиц контрол в Народното събрание за тази година. Той отговори на въпроси за „Южен поток“, поставени му от опозицията. От неговите думи става ясно, че увеличението на капитала на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в проектната компания, която ще изгради газопровода, няма да натовари държавния бюджет.

Припомняме, че в края на 2013 година стана ясно, че БЕХ и „Газпром“ увеличават дяловете си в съвместната компания със съответно по 192 млн. лева. Тогава от ГЕРБ реагираха моментално с позиция, че това действие е в нарушение на обещанието на правителството, че „Южен поток“ няма да струва нито стотинка на българските граждани.

Основанието за това изявление беше, че БЕХ всъщност е държавно дружество и управлява активи, принадлежащи на данъкоплатците.

„Последните месеци се учудвам на способността на опозицията да избира теми за дебат, които не са в неин интерес. Преди говорехте за дълга, сега избирате финансирането. С удоволствие ще приема дебат, но трябва да тръгнем с 8 на сто лихва, които заварихме и успяхме да сведем до 4,25%. Разликата са стотици милиони, с които щяхте да ощетите държавата”, обясни днес премиерът Пламен Орешарски от парламентарната трибуна.

Според него „Южен поток“ е „въпрос на стар спор между ЕК и Руската федерация за съответствието с Третия либерализационен пакет“.

Нашият договор с „Газпром“ се доближава най-много до изискванията на европейското законодателство, а Русия е поела ангажимент да експлоатира проекта по условията на българското и европейското законодателство, обясни още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
Ето-обвинявам те в най-малкото двоен стандарт и мноооого зле прикрити пристрастия. Защо е зле да има тия 20%???? Експортно мито на кое да се сложи? На тока ли? Е те нали сега смъкват тая такса дето играе тая роля щото нещо не вървеше? Да-ужасно ти е на теб като данъкоплатец, че ти смъкват три пъти тая година тока. И ниският ток не е предпоставка за икономически растеж ама никак. Се едно ниските горива и те не са предпоставка. Абе що дрънкате глупости? Толкова и сте слепи от омраза????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 10 години
поред енергийния министър Драгомир Стойнев всичко това се дължи на промените в Закона за енергетиката, които влязоха в сила. В същото време горещото време също стимулира по-високото потребление на ток.Промените в Закона за енергетиката свалиха цената на таксата за пренос и достъп до електричество за износ от 34 на 12 лева. Това означава, че българската електроенергия сега е атрактивна за останалите страни на Балканите, които купуват ток от нас."Очакванията са утре износът да достигне 1500 мегавата, което ясно показва, че има огромно търсене и нашата електроенергия е конкурентна спрямо другите производители", обясни министър Стойнев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 10
Pyramid
преди 10 години
Повече хора губят много от това, че се угажда на малка клика близки до /сещайте се сами, кого/ "търговци на ел.енергия и, уж с благовидната идея да се снижи цената, бяха ударени ВЕИ-тата. "Борба за Кокала" му казвам. Вместо да удрят само едного с 20%, можеха едно експортно мито да сложат. търговците и днес, и преди, нямат и за миг положен труд в полза на данъкоплатеца - само тъпчат ли, тъпчат гуши с едри пачки...а управляващите им помагат. Може да ме упрекнат в какво ли не но, не се прави така, ако искаш страната ати да процафтява. Да бяха създали повече възможности за икономически растеж, цената не би била толкова непоносима....Дори и да не спадаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 14
doba
преди 10 години
Президентът в случая открито играе срещу народа, по една или друга причина!Това е недопустимо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
doba
преди 10 години
Остава да се разбере кой, защо и как намали износа?Под вреки закон и акт стоят подписи.Тези, които са ги сложили - в затвора, за дълго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 13
faith no more
преди 10 години
Интересно наистина как ще коментира президента,че дали чрез такса,данък или чрез намаление на цените на доста места в ЕС се намалиха спекулативните печалби на ВЕИ.Защото е доста съмнително какво има против тази такса и това,че точно близки до него хора като Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова ще загубят доста ако такава такса има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още