fallback

Орешарски очаква неизпълнението на приходите в бюджета да е до 250 млн. лева

Премиерът прогнозира, че спадът на чуждестранните инвестиции ще продължи поне до средата на 2014 година

14:52 | 15.01.14 г. 6

Най-вероятно неизпълнението на приходите в бюджета за 2013 г. ще бъде около 200-250 млн. лева, в най-лошия случай - малко над 250 млн. лева. Това заяви днес премиерът Пламен Орешарски по време на днешния блитцконтрол в отговор на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Петър Кънев, предаде БТА.

Премиерът обясни, че в началото на мандата на правителството рискът от неизпълнение на приходите "действително е бил голям". Той вметна, че се е очертавало неизпълнение дори около 1 млрд. лева.

"Крайните резултати с големи закръгления са неизпълнение, свито повече от три пъти спрямо първоначално очакваното", коментира той.

По думите му предварителните очаквания са фискалният резерв да бъде около 4,7 млрд. лева, което е над законово определения минимум. Бюджетният дефицит най-вероятно ще достигне 1,5 - 1,9 млрд. лева.

Чуждестранните инвестиции през 2014 г.

Орешарски изрази умерени очаквания за инвестициите в България през настоящата 2014 година. Той обясни, че ако се проследи логиката на свиването както на вътрешните, така и на преките чуждестранни инвестиции в последните години, ще се очертае низходяща тенденция и за в бъдеще. 

Вероятно инертността на низходящата тендеция ще се запази още известно време, коменитра той. "За да се вземе решение за инвестиция, трябва да се одобри средата, видовете рискове. Поне шест месеца до една година е инерционният лаг, след който можем да очакваме, че смяната на икономическата обстановка и бизнес климата е намерила израз и в инвестиционната картина”, поясни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 08.09.22 г.
fallback