fallback

До дни болниците ще получат 67 млн. лева за октомври и ноември 2013 г.

Дейностите, извършени през декември, ще се платят, след като лечебните заведения представят отчетите си

14:33 | 15.01.14 г.

Болниците ще получат близо 67 млн. лева за извършената от тях дейност през октомври и ноември. Парите ще бъдат изплатени до 20 януари, увери председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Людмила Петкова, цитирана от БНР.

„За октомври и ноември миналата година всъщност остана да се разплатим с 67 милиона. Взехме решение тези средства да бъдат разплатени на болниците, като всъщност остатъкът от неразплатената болнична помощ за октомври е 19 милиона, 48 милиона е неразплатената за ноември. Бяха предвидени r  като средства“, коментира Петкова.

„Вие знаете, че бюджетът, освен че е разпределен по параграфи, съответно и за видовете дейности, има и заложен и резерв и този резерв беше точно предвиден за разплащане за 2013 година. Вие знаете, че има и допълнителен един резерв от 279 милиона. Сега надявам се и заложените приходи от здравноосигурителни вноски за 2014 година да бъдат преизпълнени“, допълни тя.

НЗОК плати на болниците в размер на до 80 на сто от цялата дължима сума за двата месеца, припомня БТА.  Дейността за декември ще се изплати след представяне на отчетите от страна на болниците, като се очаква средствата да бъдат в по-малък размер, допълни Петкова.

Средномесечният разход на болниците е между 136 и 156 млн. лева, посочи още тя.

Членовете на Надзорния съвет са обсъждали и промени в наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Петкова обясни, че по време на заседанието са обсъдили финансовата стойност на допълнителните клинични пътеки, включени в нея.

По думите й, ако сумата е много голяма, е възможно новите клинични пътеки да влязат в сила в средата на тази година или в началото на следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
fallback