fallback

Зърнопроизводители: Агроминистерството да скъса и да преработи ПРСР

От сектора подготвят писмо до МЗХ с над 20 страници забележки за новата програма за селските райони

10:33 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българското земеделие е изправено пред риска от закъсняваща и неработеща Програма за развитие на селските райони (ПРСР), неусвояване на евросредства и допълнително влошаване на конкурентоспособността на стопанствата в новия програмен период. Това се казва в позиция на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), разпространена след форума на организацията в Арбанаси.

Те обаче съобщават, че за пореден път не са получили отговор на предварително поставени пред агроминистерството въпроси за програмата.

Организацията пита защо се държат умишлено в неведение земеделските производители по въпроса за разработването на новата ПРСР, също и защо земеделската общественост не е информирана за ясната и категорична позиция на България по Общата селскостопанска политика за периода 2014 – 2020 г.

Според НАЗ воденият досега диалог по новия програмен период на селскостопанската политика е „проформа“.

Зърнопроизводителите призовават земеделския неправителствен сектор да се присъедини към исканията им за прозрачност и ефективен обществен диалог за ОСП 2014 – 2020г. и бъдещето на българското земеделие.

„В министерството трябва да скъсат и да преработят програмата“, заяви пред Investor.bg Радослав Христов от НАЗ.

Една от забележките на зърнопроизводителите към новата ПРСР е, че секторът е почти изключен от програмата, за него е предвидена единствено мярката за инвестиции във физически активи.

„Никой не знае какви са бюджетите по приоритетите на програмата. Един от големите проблеми на старата програма беше неправилното разпределение на средствата“, припомни Христов.

Според него добре е написана само тази част от програмата, която се отнася до ползването на консултантските услуги. Тези фирми ще могат да ползват еврофинансиране, за да обучават служителите си и за целта в проекта на програмата са предвидени 17 млн. лв., каза Христов.

„Програмата в никакъв случай не е загубена. До средата на тази година ПРСР ще бъде приета и в месеците юни – септември първите мерки ще стартират“, коментира снощи агроминистърът Димитър Греков. Той обясни, че не може да се прибързва с работата по документа, защото това ще се отрази на целия програмен период. 

Той допълни, че в момента вървят консултации между България и Брюксел, за да се уточни окончателният вариант на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
fallback