fallback

Преглед на печата за 15 януари

07:45 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Австрийски фонд придоби LLP Dynamics в. Капитал Daily

Австрийският инвестиционен фонд New Frontier Group придоби софтуерния интегратор LLP Dynamics, който има представителство и в България. След закупуването местната компания ще се слее с IT гиганта XAPT, който също е собственост на австрийския фонд. Точната сума по сделката се пази в конфиденциалност, обявиха от IT компанията. Управляващият партньор за Централна и Източна Европа и миноритарен собственик на LLP Dynamics Божидар Крапчев единствено коментира, че става въпрос за милиони евро. Споразумение за сделката е постигнато през декември 2013 г. след шест месеца преговори, допълни Крапчев.

"След сливането ще се превърнем в най-големия партньор на Microsoft за интегриране на бизнес решения в Централна и Източна Европа", коментира Стели Димитрова, изпълнителен директор на "LLP Dynamics България".

Лошото правосъдие ни струва все по-скъпо в. Сега

Лошото правосъдие струва все по-скъпо на бюджета на съдебната власт, т.е. на данъкоплатците. От януари до края на ноември 2013 г. съдебната власт е дължала 3 869 549 лв. обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). От тях са платени малко над 2.7 млн. лв. За забавените плащания се трупат и лихви. Това става ясно от справка, поискана от "Сега" от Висшия съдебен съвет по Закона за достъп до информация.

За цялата 2012 г. са изплатени 3 638 822 лв., а година по-рано - 3 602 859 лв. Оказва се, че съдебният съвет няма данни какви конкретни обезщетения са осъдени да платят съдът и прокуратурата, както и самият ВСС. В предходни години такава информация е била налична и предоставяна от съвета. По правило най-много обезщетения плаща държавното обвинение.

Културното министерство се раздели по казуса „Божурище“ в. Сега

Казусът около проваления опит на държавата да превърне в паметник бившето военно летище Божурище продължава да се усложнява, след като дори в културното министерство не са на едно мнение по въпроса. Най-старият аеропорт в България беше заменен за над 100 апартамента през 2005 г. През 2010 г. тогавашният културен министър Вежди Рашидов го обяви за паметник от национално значение. В края на ноември 2013 г. обаче частният собственик спечели дело във ВАС, с което заповедта на Рашидов отпадна. Седмица по-късно парламентарна комисия се захвана със случая.

Пред депутатите експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство, който е подчинен на министъра на културата, обясниха, че направената от тях през 2010 г. оценка на летището е показала, че обектът отговаря на всички национални и международни стандарти за паметник на културата. Чиновниците се оплакаха, че от ВАС изобщо не са ги потърсили за становище по време на делото, въпреки че те били компетентният орган.

Частна фирма изпревари държавата за агнетата за Катар в. Сега

Докато държавата почти две години не успява да се договори за износ на агнета за Катар, частна фирма е на път да стъпи на пазара в арабската държава. В края на миналата година е създадено съвместното дружество "България - Катар Селскостопанска компания" ООД , съобщиха от фирмата. В компанията, която ще се занимава с изкупуване, угояване и продажба на живи агнета и телета и на охладено месо, българската "Тексима Трейдинг" ЕООД и "Катар Мениджмънт Ейджънси" притежават по 50%. "Тексима" е един от големите български търговци с животински продукти с бази в цялата страна. От новото дружество вчера заявиха, че предстои да представят пълни подробности за проекта си.

В същото време стана ясно, че вече е изтекъл срокът на депозита от 50 милиона долара, които катарският държавен инвестиционен фонд вложи през септември 2012 г. в Българската банка за развитие. Парите бяха гаранция за интереса на Катар към съвместно производство на агнета у нас. Проектът обаче забуксува още на старта, а от отговор на земеделското министерство на въпрос на "Сега" стана ясно, тази сума вече не е в България.

Всяка десета медсестра в пенсия в. Стандарт

Приблизително всяка десета медицинска сестра у нас е пенсионерка. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Общо 28 628 са медицинските сестри в болниците и при джипитата у нас в края на 2013 г., 2458 от тях са пенсионерки. Същевременно средната възраст на тези специалисти е много висока - 49 години, което означава, че скоро няма да има кой да помага на лекарите. У нас има реална криза с медицинските сестри, категорични са специалистите. На практика броят им е два пъти по-малък от нужния. По стандарт на един лекар трябва да има поне две сестри. У нас обаче съотношението е 1:1.

Лиценз за VII блок след 8 години в. Стандарт

Лицензирането на проекта за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" може да отнеме 8 години, стана ясно от думите на председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов. Той обясни, че за проекта "Белене" процесът е започнал през 2004 г., а АЯР е била готова да издаде лиценз през 2012 г. Това обаче не се случи, тъй като проектът беше спрян. Костов добави, че при решение за рестартиране на проекта "Белене" АЯР може да го лицензира за около седмица, тъй като работата е приключена. Според Костов експертите на АЯР вече са натрупали опит, който ще им помогне при работата по лиценза за VII блок. Заради еднаквия тип на реакторите за "Белене" и американския АР-1000 лицензирането на VII блок може да отнеме и по-малко от 8 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 07.09.22 г.
fallback