IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев сезира Конституционния съд за таксата за ВЕИ

Мярката нарушава текстове на Конституцията и е в разрез с политиката на ЕС за опазването на околната среда, смята президентът

15:04 | 13.01.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев сезира Конституционния съд за таксата за ВЕИ

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд за нововъведената такса за производителите на електричество от възобновяеми източници. Основание за това е, че таксата противоречи на „основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива“, се казва в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

В подадения иск е записано, че въведената такса в размер на 20% от приходите на соларни и вятърни паркове противоречи с чл. 19 ал. 2 и ал. 3 от Конституцията. Алинея 2 гарантира равни правни условия за развитието на стопанска дейност за всички граждани и юридически лица в България.

В същото време обаче в Закона за производството на енергия от възобновяеми източници е посочено, че таксата е само за определен кръг от производители. Това създава условия за неравно третиране, са мотивите на президента.

Съгласно ал. 3 инвестициите и стопанската дейност на българските и чуждестранните граждани и юридически лица се защитават от закона. С новата такса ще има обратно действие на закона – с нея ще бъдат облагани дори и производители, сключили договори с държавата преди години и „това създава опасност за доверието в българското право и стабилността на законовата уредба у нас“, се казва още в изявлението.

Законодателните промени нарушават още и чл. 60, ал. 1 от Конституцията, според която гражданите са длъжни да плащат данъци съобразно техните доходи и имущество, а наложената фискална мярка по никакъв начин не е съобразена с доходите или финансовото състояние на засегнатите.

Решение на Конституционния съд от 4 юли 2013 година пък дава определение на понятието „такси“ - те са „финансово плащане, дължимо на държавата или общините по повод на предоставяни от тях дейности и услуги на юридически лица и граждани“. В случая обаче няма предоставяне на каквато и да е услуга от държавен или общински орган, свързано с производството на електрическа енергия, отбелязва Росен Плевнелиев.

Президентът видя нарушения и по отношение на чл. 4, ал. 1 от Конституцията, който касае промените в действащото законодателство и по-точно, че те трябва да бъдат в „съответствие с правовата държава“.

Освен българското законодателство новата мярка нарушава и европейските принципи за опазване на околната среда. Те са заложени в Директива 2009/28/ЕО, според която държавите в общността трябва да насърчат използването на енергия от възобновяеми източници. От Брюксел признават, че соларните и вятърните паркове използват нова технология за производството на електричество и затова се нуждаят от държавна подкрепа за развитието си.

В течение на времето обаче продукцията се увеличава и много държави в ЕС променят схемите за финансиране. В тази връзка от ЕК изготвиха насоки за реформиране. В тях обаче изрично беше посочено да не бъдат вписвани мерки с обратно действие, припомнят още от президентството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 10 години
Ама как си личи, че си платен червен ***.. Като нямаш какво да кажеш като аргумент по темата .. почваш с опорните точки.. Жалък си. В случая не защитавам личноста на президента (към която, чесно казано съм безразличен). Защитавам негово, законно и най вече добре обусловано действие, и посочвам отново аргументирано къде е проблема с ВЕИ. Ако искаш да излезеш ивън оределението платен, червен *** - говори ПО ТЕМАТА и с АРГУМЕНТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
не случайно Кеворк нарече Плевнелиев нагъл лобист! Очевидно нещо голямо го прави тотално зависим от олигарсите за да играе така открито против собствения си народ и държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Е, как да ги предоговорят, когато собствениците на ВЕИ не искат? Понеже темата е за сезирането на КС от президента, да си чул той да казва, че изкупните цени са високи или да говори за предоговаряне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
pernik
преди 10 години
Президентинът не е прав, да попитаме защо?1. Защо си мълча последните години, а не каза още в началото на мандата си?2. Защо се меси по въпроси на правителството?3. Защо не каже какво мисли за офшорките?Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 10 години
Абсолютно в прав в случая. И за да не обявят писалите преди мен - проблема е в ЦЕНАТА, на която се изкупува енергията от фотоволтаични и вятърни централи.Ако парламент и правилтелство бяха толова загрижени за хората, защо не съберат производителите и не предоговорят цената? Това с 20 % данък е безумие и не виждам какво ще ни огрее нас това като краини потребители?Ще ни намалят цената на тока ли? Глупости... ще продължим да плащаме същите цени за ВЕИ енергията Парите ще отидат в БЕХ или НЕК за подобрявяне на състоянието им ли? Пак глупсоти - от ЕК веднага ще ги ударят през пръстите заради нерегламентирана държавна помощ. Парите ще отидат за покривана на дупките в бюджета им ( от първите седмици почнаха да актуализирват бюджетите на някои агенции и министерства..).. и за помощи на "целеви групи" избиртели, разбирай - *** и пенсии.. ПРЕДОГОВОРЕТЕ ЦЕНИТЕ, а не налагайте безумни незаконни данъци!!! А на червените тролчета препоръчвам да проверят, кой прие и наложи сегашните цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
pernik
преди 10 години
Президентинът ни открито започна да показва кой го командва. Интерсно защо? ланира народа да му гласува доверие за втори мандат, или успяват да го мотивират по друг начин. Нека да видим какъв ще е успеха на ГЕРБ на изборите тази година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
faith no more
преди 10 години
Абсолютна случайност е,че президента е против таксата за ВЕИ и това,че хора смятани за близки до него като Иво Прокопиев имат големи интереси и добре печелят от тока от ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още