IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев сезира Конституционния съд за таксата за ВЕИ

Мярката нарушава текстове на Конституцията и е в разрез с политиката на ЕС за опазването на околната среда, смята президентът

15:04 | 13.01.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев сезира Конституционния съд за таксата за ВЕИ

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд за нововъведената такса за производителите на електричество от възобновяеми източници. Основание за това е, че таксата противоречи на „основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива“, се казва в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

В подадения иск е записано, че въведената такса в размер на 20% от приходите на соларни и вятърни паркове противоречи с чл. 19 ал. 2 и ал. 3 от Конституцията. Алинея 2 гарантира равни правни условия за развитието на стопанска дейност за всички граждани и юридически лица в България.

В същото време обаче в Закона за производството на енергия от възобновяеми източници е посочено, че таксата е само за определен кръг от производители. Това създава условия за неравно третиране, са мотивите на президента.

Съгласно ал. 3 инвестициите и стопанската дейност на българските и чуждестранните граждани и юридически лица се защитават от закона. С новата такса ще има обратно действие на закона – с нея ще бъдат облагани дори и производители, сключили договори с държавата преди години и „това създава опасност за доверието в българското право и стабилността на законовата уредба у нас“, се казва още в изявлението.

Законодателните промени нарушават още и чл. 60, ал. 1 от Конституцията, според която гражданите са длъжни да плащат данъци съобразно техните доходи и имущество, а наложената фискална мярка по никакъв начин не е съобразена с доходите или финансовото състояние на засегнатите.

Решение на Конституционния съд от 4 юли 2013 година пък дава определение на понятието „такси“ - те са „финансово плащане, дължимо на държавата или общините по повод на предоставяни от тях дейности и услуги на юридически лица и граждани“. В случая обаче няма предоставяне на каквато и да е услуга от държавен или общински орган, свързано с производството на електрическа енергия, отбелязва Росен Плевнелиев.

Президентът видя нарушения и по отношение на чл. 4, ал. 1 от Конституцията, който касае промените в действащото законодателство и по-точно, че те трябва да бъдат в „съответствие с правовата държава“.

Освен българското законодателство новата мярка нарушава и европейските принципи за опазване на околната среда. Те са заложени в Директива 2009/28/ЕО, според която държавите в общността трябва да насърчат използването на енергия от възобновяеми източници. От Брюксел признават, че соларните и вятърните паркове използват нова технология за производството на електричество и затова се нуждаят от държавна подкрепа за развитието си.

В течение на времето обаче продукцията се увеличава и много държави в ЕС променят схемите за финансиране. В тази връзка от ЕК изготвиха насоки за реформиране. В тях обаче изрично беше посочено да не бъдат вписвани мерки с обратно действие, припомнят още от президентството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
а гледай какво е забавното-в твоя коментар избива друга българска черта-да се кланяме на по-силният, дори когато очевидно не е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Обосновал добре? Да не си на наркотици, момче? Чл. 19 (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.Те(ВЕИ-тата), според тая формулировка трябва да си продават тока на свободният пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
:)В коментарите сработва елементарната българска природа - трябва да бием лошите ( разбирай богатите) независимо как и защоЕвала georgi_shum, точно така е.Плевнелиев ( когото не харесвам грам) се е обосновал много добре в случая и е абсолютно прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Rumen_
преди 10 години
Жалко. До сега ми беше горе-долу симпатичен Плевнелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
Ани Василева
преди 10 години
Поредният чадър за Иво Прокопиев и кликата му. Всички знаят, че той спечели най-много от тези централи. Сега се страхува да не му пресъхне бизнесът. Безумие е да плащаме толкова виска цена на тока заради мафиот като него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
mailoff
преди 10 години
Прокопиев пак коли и беси заедно с държавния глава. Нищо ново под небето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 10 години
Разберете, че една простотия (каквато е безумно високата цената на енегрията от ВЕИ), не може и не бива да се поправя с друга простотия ( какво е този 20 % селективен данък).... Преговори с производителите и едно плавно поетапно намаляване на изкупните цени, до едни по приемливи нива, осигуряващи по приемливи норми на печалба на инвеститорите в тези централи, е най правилното и справедливо и приемливо решение. Но е и най трудното..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 10 години
Боже моля те спри да ни наказваш и прибери това недоразумение.Това е най големия *** в българската история..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
georgi_shum
преди 10 години
Ти откъде разбра, че не искат? Някой преговарял ли е с тях? Държавата упражнила ли е цялата сила, която има за да ги убеди? Работата на президента не е, да говори за цени и предоговарянето им!!! Това е в правомощивата на правителството. В правомощията му е да сезира КС, когато прецени, че даден закон или нормативен акт нарушава Конституцията. В случая, го е направил добре обусловано. И за да не ме обвинявате в полит. пристрастия - сегашните правят същата простотия, която направиха Герб с таксата за достъп - която в последствие бе обвявена за незаконна и отменена..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Не защитавайте президента, ако обичате! Това е най-слабият в най-най-новата история на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още