fallback

Преглед на печата за 11-и януари

08:33 | 11.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кабинетът поръчал на тайна работна група план за енергетиката, министърът го отхвърля

в-к Капитал Daily

Министерският съвет е възложил на 17 водещи експерти от енергетиката да разработят екшън план за стабилизиране на сектора. Групата се оглавява от Кирил Цочев, вицепремиер в правителствата на Любен Беров и Жан Виденов, а докладът й, който предвижда разделяне на министерството на икономиката на две части, а на Българския енергиен холдинг - на три, засега няма да се взима предвид. Това се разбра днес от медийни публикации и коментари по темата на представители на изпълнителната и законодателната власт.

Планът, наречен "16/16" включва 16 стъпки, които да съживят енергетиката до 2016 г. За някои от тях съобщи днес вестник "Преса", но часове по-късно на редовна пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов отрече подобни мерки с думите: "Това няма да се случи. Точка". "Докато аз съм министър БЕХ няма да се закрива и го препоръчвам на следващия министър в следващия мандат", каза Стойнев и уточни, че е разговарял и с министър-председателя по тази тема. Допусна все пак, че е възможно в по-далечно бъдеще да се обсъжда на политическо ниво подобно решение между партиите, които подкрепят кабинета.

Президентът е амбициран да отвори нови врати към Китай

в-к Капитал Daily

"Целта на моето посещение е да отвори колкото може повече врати и да подсили отличните българо-китайски отношения", казва президент Росен Плевнелиев в интервю за държавната китайска агенция "Синхуа". Както е известно, Плевнелиев ще посети азиатската страна между 12 и 15 януари.

По време на визитата ще бъдат подписани спогодби в сферата на транспортното сътрудничество и за отварянето на нови културни центрове съответно в Пекин и в София. Пред "Синхуа" Росен Плевнелиев допълва, че ще бъде придружаван от бизнес делегация, като много от компаниите в нея вече имат бизнес с Китай. По време на посещението на президента в Китай ще бъдат организирани и два бизнес форума.

Държавният глава посочва, че се гордее с първите успешни китайски проекти в България, като заводът за сглобяване на автомобили на Great Wall Motors и изграждането на мрежата на български телекомуникационен оператор, извършено от китайската компания Huawei.

"Много други китайски компании инвестират в сферата на земеделието, в сферата на енергетиката, в сферата на възобновяемите енергийни източници, приветстваме и амбициозната програма на строителните компании от Китай за участие в инфраструктурни проекти в България и в региона," казва Плевнелиев. Той припомня, че стокооборотът между двете държави през 2012 г. се е увеличил с над 20%. Очакванията са при обработването на данните за 2013 година да се отчете рекорден ръст.

Един пловдивчанин в Калифорния

в-к Капитал Daily

Доскоро фактът, че български разработчици на софтуер работят в най-големите технологични компании в света, изглеждаше достатъчно голямо постижение. Все повече IT инженери обаче решават да се пробват на международния пазар със собствени продукти.

Поредната малка фирма, която се опитва да завладее глобалния пазар, е DeskGod, спечелила финансиране от фонда LAUNCHub през 2012 г. Неотдавна компанията беше поканена да се присъедини и към един от най-успешните акселератори (фондове, които подкрепят перспективни стартиращи бизнеси) в света - Plug and Play в Силициевата долина. Сключи и партньорски договор с един от водещите разработчици на софтуер – Salesforce.

Топлата зима може да съсипе череши 

в-к Стандарт

Пролетните температури през декември и януари подлъгаха овошките и много от тях вече са напъпили. Най-сериозен е проблемът в Южна България, където и топлото време се задържа най-дълго. Много от сливите и черешите от южната страна на Стара планина са готови да цъфнат още сега. Прогнозата обаче е за застудяване в средата на месеца. Но ако тя не се сбъдне, наистина има опасност част от овошките да цъфнат и след това да измръзнат, след като застуди. Това каза Красимир Кумчев от Асоциацията на земеделските производители в България. Според него при подобно стечение на обстоятелствата най-сериозен проблем ще има за костилковите плодове като сливи и череши, уточни той. По-лошият сценарий обаче е, ако се застуди рязко и температурите паднат с 20-25 градуса само за едно денонощие. В този случай кората на дърветата се пука и те измръзват. Подобно нещо се случи преди пет или шест години и то е много по-сериозно от измръзването на пъпките, коментира Кумчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 10.09.22 г.
fallback