fallback

Преглед на печата за 3 януари

07:34 | 03.01.14 г.

Даниела Бобева: Правилата за обществените поръчки ще се променят тази година

В. Капитал Daily

Правителството ще насърчава банковото посредничество и извънсъдебното разрешаване на спорове между фирмите. Това каза в интервю вицепремиерът Даниела Бобева, която изрази надежда, че през настоящата година административната тежест, от която се оплаква бизнесът, ще намалее ефективно. Екипът й подготвя нови правила за провеждане на обществени поръчки и за управление на държавните дружества. Работи и по създаването на продукт, чрез който Българската банка за развитие да подпомага стартиращи бизнеси. В началото на 2014 г. Бобева е оптимист, че икономиката разполага с потенциал, който ще се реализира след премахването на спънки, които по думите й са просто концептуални.

Европейският торов лидер Borealis купи дял в "Неохим"

В. Капитал Daily

Европейският лидер в производството на торове, австрийският Borealis, и бахрейнската банка First Energy Bank влязоха като акционери в българския торов завод "Неохим". На 21 декември смесеното им дружество Feboran купи дела на ливанската Karifert International Offshore в димитровградското дружество, съобщиха от виенската централа на компанията. Новият акционер плати за 20.3% от капитала на "Неохим" 34.7 млн. лв., или по 64.8 лв. средно за акция, показва справка при инвестиционния посредник "Райфайзен България", осъществил прехвърлянето.

Прогнози 2014: Строителството в капана на спада

В. Капитал Daily

Спадът на строителството за поредна година не е новина. Както и очакването той да продължи през новата 2014 г. Причините са повече от ясни - почти пълната липса на частни инвестиции и на капиталови разходи от държавата и общините направи бранша силно зависим от обществените поръчки, финансирани от европейските фондове. А тъй като годината се очертава преходна между два програмни периода, има голяма вероятност да се окаже и нулева за нови проекти по тази линия.

По тази причина прогнозите на големите компании в сектора за 2014 г. са много различни – за някои тя е по-скоро време за приключване на започнато строителство и подготвителна за новия програмен период (2014 - 2020), докато други разчитат отделни поръчки от него да бъдат обявени още в рамките на следващите 12 месеца.

Парламентът подхваща обещани и забавени закони

В. Сега

Дълго бавени законови промени влизат в дневния ред на парламента през новия сезон, който започва в средата на януари. Част от намеренията са предизборни обещания. Сред реформите, които чакат развръзката си, са прословутите нови изборни правила, чисто новият Закон за горите, рекламираните промени в Закона за банките и кредитните институции плюс редица антимонополни промени. Очаква се окончателното приемане на поправки в Закона за обществените поръчки, които вече минаха на първо четене. Друга сфера, в която управляващите се канят да направят "революция", е движението по пътищата. Тук обаче нещата все още са на ниво дискусия, която роди куп авангардни идеи, например да се глобяват пияните пешеходци.

Данъците с ПИК код

В. Стандарт

Данъчните декларации ще се подават по интернет с помощта на персонален идентификационен код. ПИК ще смени електронния подпис, който сега е нужен за онлайн услугата, научи "Стандарт". Все още обаче има юридически пречки, които трябва да се изчистят. Затова няма да е възможно подаването с код на декларациите за доходите от 2013 г. през следващите месеци, докато тече кампанията.

Данъчните следят вноските по заеми

В. Стандарт

Данъчните да могат да следят кредитната история на гражданите и фирмите, искат от Националната агенция за приходи. По този начин лесно ще се засичат хората, които имат доходи, но не плащат данъци и здравни вноски. За целта данъчните трябва да имат достъп до Централния кредитен регистър към БНБ, където банките отразяват движението по всички кредити на граждани и фирми. По този начин приходната агенция ще може да проверява дали човек има пари, за да погасява кредита си, но въпреки това не плаща за здраве.

В топ 10 сме за туризъм в света

В. Стандарт

Страната ни се нареди сред най-атрактивните дестинации, които трябва да бъдат посетени през 2014 г. България е на осмо място в топ 10 на най-добрите туристически дестинации в класацията на британското туристическо издателство "Раф Гайдс" (Rough Guides). Според изданието страната ни ще бъде хит през настоящата година заради уникалното културно-историческо наследство, невероятните плажове и изобилието от минерални води. Като екстра се споменават и приятелски настроените хора и ниските цени за предлаганото разнообразие.

Започват отново недовършената спортна зала в Русе

В. Новинар

Недовършената спортна зала в Русе все пак може и да бъде построена. Общината и частният инвеститор в смесеното дружество „Проект Русе” подписаха договор за покупко-продажбата на подземните гаражи. Срещу преведените 2 млн. лв. от държавата общината получава малко над 22 на сто от гаражите, съобщиха от кметската управа. Останалата част ще се прехвърли, когато правителството даде още 7 млн. лв. и сделката бъде приключена окончателно. Областният управител на дунавския град Венцислав Калчев посочи, че парите трябва да дойдат от инвестиционния фонд с 500 млн. лв., създаден от кабинета за подпомагане на общините.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 03.09.22 г.
fallback