fallback

Таско Ерменков: Трите ЕРП-та може да спестят от високите бонуси за мениджърите

Да бъде сменен съставът на ДКЕВР и КЗК предлага Мартин Димитров

13:34 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Трите електроразпределителни дружества в България може да спестят от високите бонуси за мениджърите. Това каза депутатът Таско Ерменков (КБ) в ефира на Нова телевизия по повод очакваното днес решение на ДКЕВР да бъде намалена отново цената на електроенергията -  предложението на регулатора бе нощната тарифа за бита да се намали с 10%, а дневната - с 1%.

„Ако шефовете на трите ЕРП-та се откажат само от годишните си бонуси, това ще позволи на над 40 000 домакинства със средни сметки от около 50 лева месечно, да получат намаление на сметките си за електроенергия с 10% на годишна база. За информация, общият размер на годишен бонус на тримата шефове е около 3 млн. лева“, каза Таско Ерменков.

„Хората ще започнат да консумират повече електричество, като могат да пускат електроуредите с повишено потребление на електрическа енергия вечер”, посочи той.

По отношение на ЕРП-тата Ерменков подчерта, че са намалени разходите им с 8%, така, че те „нямат сериозно основание да се оплакват“. Според него няма да има големи загуби от понижаването цената на тока.

На въпроса защо управляващите не са реализирали идеята за избор на състава на Националната електрическа компания (НЕК) от Народното събрание, Таско Ерменков обясни, че не е било ясно какво е завареното състояние на компанията.

"НЕК е в много тежко финансово състояние в резултат на проблеми с „Белене” и „Цанков камък”, припомни от своя страна бившият председател на Комисията по икономика и енергетика в НС Мартин Димитров. Според него трябва да бъде сменен съставът на регулаторите ДКЕВР и КЗК. Димитров  допълни, че ако това стане, информацията за гражданите ще стане по-достоверна, а решенията ще бъдат пазарно ориентирани.

Таско Ерменков коментира още, че страната има нужда от нови енергийни мощности. Мартин Димитров обаче му отговори, че „ако пак започнат да строят АЕЦ „Белене”, дълговете на НЕК ще станат все по-големи и в един момент някое правителство ще трябва рязко да вдигне цената на тока. Това е като цъкаща бомба. Дано никога да не гръмне, но има огромна опасност и аз не виждам как ще бъде избегната”, допълни той. Затова според него трябва да се направи оздравителен план на НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
fallback