fallback

Масово не се спазват правилата за влизане в болница, констатира НЗОК

Средствата на здравната каса няма да стигнат заради неправилното им усвояване, предупреждава управителят на институцията Румяна Тодорова

13:47 | 20.12.13 г.

Масово не се спазват правилата за хоспитализация заради ниски критерии за достъп до лечебните заведения, заложени в някои клинични пътеки. Това е основният извод от резултатите от проверките на лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ и на аптеки, извършени от контролните органи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи на пресконференция управителят на касата Румяна Тодорова.

От общо 371 лечебни заведения за болнична помощ, сключили договор с НЗОК, 289, или 77,9%, са извършили дейност за месец ноември, която надхвърля средномесечния разход на лечебното заведение за 2013 г., посочи Тодорова.

Отчетен е и значителен брой лица, лекувани по няколко пъти в болница с една и съща диагноза.

„Средствата на НЗОК няма да стигнат заради неправилното им усвояване. Парите, изплащани от НЗОК, не отиват за пациентите, а остават в болниците, като е притеснително защо те са в окаяно състояние и защо трупат дългове “, коментира тя, цитирана от БТА.

По думите й принципалът на болниците би трябвало да изпълни и контролните си функции и да провери къде и за какво се харчат средствата от здравната каса. „Има болници, които в условията на криза и задлъжнялост увеличават заплатите с 50 на сто“, посочи още Румяна Тодорова.

Тодорова призова също така Министерството на здравеопазването да коригира клиничните пътеки и да се завишат критериите за достъп до болнично лечение в някои от тях.

Управителят на здравната каса посочи, че проверките ще продължат, а средствата, които са отчетени, ще бъдат изплатени. Тодорова обаче добави, че ако се открият нарушения, касата ще налага санкции.

Проверките

Контролните органи на касата са извършили проверки на лекари в 515 лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ и за първична извънболнична медицинска помощ, на 595 общопрактикуващи лекари и лекари специалисти, работещи в тях, по условия и ред за оказване на медицинска помощ за заболявания, за които здравноосигурени лица са хоспитализирани повече от 2 пъти за едно и също или различни заболявания.

Проверени са здравните досиета и медицинската документация на 1590 пациенти, които имат общо 4039 хоспитализации. В 25% от РЗОК голяма част от пациентите са насочени за болнично лечение чрез Център за спешна медицинска помощ или спешните отделения/Диагностично-консултативен блок на съответните лечебни заведения за болнична помощ. Три от РЗОК са отбелязали, че пациентите с повече от две хоспитализации са насочени към болница от лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ, работещи на два договора – и в извънболничната, и в болничната помощ.

Част от хоспитализациите са на база извършени платени прегледи при специалисти, а направленията за хоспитализация са издадени, както от самата болница, така и от личния лекар на пациента. Има случаи на насочването за хоспитализация от общопрактикуващия лекар след телефонно обаждане от лекар специалист, водещ диспансеризацията по съответната диагноза.

В десет РЗОК част от пациентите са хоспитализирани без проведено амбулаторно лечение в извънболничната помощ. В част от случаите пациентите се изпращат за хоспитализация по финансови и социални причини.

Проверки на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ са осъществени в 12 районни здравноосигурителни каси с най-висок процент издадени направления, но неизвършени на пациентите прегледи и изследвания.

Причините за неизпълнение на назначените прегледи и изследвания са най-често финансови, семейни и битови, прекъснати здравноосигурителни права на пациента, здравословни причини и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 02.09.22 г.
fallback