fallback

Връща се старият режим за пенсиониране на военните

За пенсия се изискват 27 години осигурителен стаж, отпада изискването за минимална възраст за пенсия

12:26 | 18.12.13 г. 2

Депутатите върнаха стария режим на пенсиониране на военните, след като окончателно подкрепиха предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) със 105 гласа “за”, 17 – “против” и 27 – “въздържал се”.

В текстовете се посочва, че право на пенсия ще имат военнослужещите с 27 години осигурителен стаж, две трети от които са преминали като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили. Отпада изискването за минимална възраст за пенсиониране, което беше въведено от правителството на ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров поиска терминът “военнослужещи” да се замени с “лицата” с мотива, че се дискриминират бивши военни, които са преминали в системата на МВР например. Според него те няма да могат да се възползват от правото си за ранно пенсиониране.

Владимир Тошев от ГЕРБ се съгласи с Димитров и коментира: “Имахме добър дебат, нека оставим да пише лицата, а не военнослужещи, за да не изключваме голяма част от хората, които са служили достойно на родината. Дискриминираме ги по неразбираем за тях начин”.

Предложението обаче не беше прието от депутатите.

Министърът на отбраната Ангел Найденов обвини опозицията, че се опитва да създаде конфликт. Той посочи, че изискването за минимална възраст за пенсия на военните е дискриминационно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
fallback