fallback

Фармацевтични фирми с нови идеи за отстъпки към здравната каса

Мерките ще гарантират по-стриктен контрол на публичните разходи за лекарства

18:14 | 12.12.13 г.

Пакет от мерки, които гарантират достъпа на пациентите до съвременно лекарствено лечение и дават възможност за по-стриктен контрол на ръста на публичните разходи за лекарства предлага Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Сред тях са споразумения между здравната каса и фармацевтичните компании, които да включват отстъпки от стойността на лекарствени продукти, отстъпки в натура, поемане от компанията на лабораторни изследвания и други дейности, които се заплащат от НЗОК.

Предлага се въвеждането на по-добра информираност на пациентите относно лекарствения продукт без доплащане или с най-ниско доплащане, когато касата заплаща група лекарства с една и съща стойност.

Според асоциацията тези стъпки могат да поставят ръста на разходите на НЗОК за лекарства под контрол, без да се налага въвеждането на мерки, които ще са в ущърб на пациентите - забавяне и ограничаване на достъпа до необходимите медикаменти, увеличаване на доплащането, смяна на терапия и други.

Публичните разходи за лекарства в България продължават да са най-ниските в ЕС, напомнят от асоциацията, поради което пациентите доплащат най-много за лекарства. А употребата на съвременни терапии, които дават възможност за по-добър контрол и лечение, е в пъти по-ниска от средната за Европа.

Според асоциацията са налице и възможности за повече конкуренция между различните производители на лекарства след изтичане на патентната защита, което би освободило средства, без да затруднява пациентите и да застрашава резултатите от лечението. Конкуренцията може да е резултат от по-добрата информираност на пациентите за най-изгодния за тях лекарствен продукт от съответната група.

От асоциацията заявяват, че все по-остра става необходимостта от лекарствена политика, насочена към постигане на конкретни цели при превенцията, лечението и контрола на заболяванията – намаляване на заболеваемостта, увеличаване на преживяемостта, намаляване на усложнения, инвалидизации и хоспитализации. Постигането на тези цели би гарантирало подобряване на качеството на живот и предотвратяване на допълнителните разходи за здравната и социална система, следващи от усложненията на заболяванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 09.09.22 г.
fallback